Kriminalista Vaňásek (†60) alias rada Vacátko: Pocta 80 let po jeho smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kriminalista Vaňásek (†60) alias rada Vacátko: Pocta 80 let po jeho smrti!

Policejní rada Josef Vaňásek.
Policejní rada Josef Vaňásek. (Foto ara)

Nejslavnější český kriminalista Josef Vaňásek (†60) má v Praze od včerejška pamětní desku! Muž, který byl předobrazem rady Vacátka v seriálu Hříšní lidé města Pražského, a jehož proslavil i herec Jaroslav Marvan, se narodil před 140 lety.

Zastupoval Československo v Interpolu, dokázal vyřešit hromadu zapeklitých případů a jeho zásluhou byla u policejního ředitelství zřízena Ústředna pro potírání nelegálního obchodu s omamnými jedy.

Ač šlo o policejní legendu, táhl si za sebou nelichotivý pomník, neboli nevyřešený případ vraždy Otýlie Vranské. „V podstatě byl dosud jeho jediným pomníkem případ vraždy Otýlie Vranské,“ vysvětlila novinářka Blanka Kovaříková, iniciátorka vzniku desky. Až teď má tedy konečně pořádný pomník.

Ztvárnil radu Vacátka

Prvním významným oceněním, ač to nebylo oficiální, se mu dostalo díky seriálu. Kriminálku režiséra Jiřího Sequense z roku 1968 hltaly u obrazovek miliony diváků. Druhé ocenění dostal včera. „Vaňásek, ale i ostatní detektivové by si zasloužili i jiná ocenění. Byli to skuteční vlastenci a poctiví chlapi,“ řekla při odhalení desky novinářka Blanka Kovaříková, která zpunktovala to, aby měl šéf pražské kriminálky desku ve Štefánikově ulici. Kousek opodál tehdy bydlel, jenže dům už neexistuje. Proto je opodál na domě s číslem popisným 38.

Žil jenom prací

Vaňásek byl vzorem pro stovky kolegů. Případy nikdy neřešil z kanceláře, a pokud mohl, každé fáze vyšetřování se sám účastnil. Nikdy nesměl chybět na místě činu. „Žil totiž takřka jenom prací. Jen občas zaskočil na kulečník,“ řekla Kovaříková, která o legendě české kriminalistiky napsala dvě knihy.

Zpropadený pomníček…

Takzvaná čtyřka neboli pražská mordparta se za Vaňáskova působení stala legendárním sborem, kterého se tehdejší organizovaný zločin obával. S pražskou galerkou však tehdy sám rada zacházel až otcovsky. I když dokázal takřka nemožné, zůstal mu jeden zpropadený pomník, neboli nevyřešený případ. Šlo o vraždu Otýlie Vranské, jejíž případ se prý stále vyšetřuje. Prostitutku (22) ze Slovenska někdo v září 1933 brtuálně zabil, její tělo rozčtvrtil a ve dvou kufrech poslal vlakem do Bratislavy a do Košic. Policejní pomník je popsán ve všech kriminalistických učebnicích a patří dodnes mezi deset nejznámějších zločinů československé historie.

Podobnost s Vacátkem? Geniální!

Natáčení seriálu se zůčastnil i syn Josefa Vaňáska. Když viděl herce Jaroslava Marvana, byl celý bez sebe, o jakou jde podobu. Pochvaloval si, že má i podobnou dikci a gesta. Došlo prostě k nějaké geniální shodě.

Josef Vaňásek (1877 – 1938)

*Narodil se 1. listopadu 1877 v pražských Holešovicích.

*Vystudoval gymnázium na Malé Straně a práva na České univerzitě v Praze.

*V roce 1904 nastoupil k policii.

*Oženil se a s manželkou Pavlou měl dceru Adélu (1909) a syna Josefa (1912).

*V roce 1923 byl jmenován policejním radou a za dalších 7 let vládním policejním radou.

*Do jeho pravomoci spadala veřejná bezpečnost, mravnostní policie, policejní věznice, ztráty a nálezy a Všeobecná kriminální ústředna.

*Jako vládní rada působil až do smrti v roce 1938. Příčinou prý byla vnitřní sepse, neoficiálně se však mluví o stresové zátěži, když ho trápila politická situace a nástup nacistické zvůle v evropě.

Kdo byl kdo?

I ostatní pánové ze Čtyřky byli prý podle skutečných postav. Inspektor před penzí Mrázek (František Filipovský) byl ve skutečnosti detektiv Jiří Tuček (1891-1969), na pohled dobrácký inspektor Bouše (Josef Vinklář) představoval detektiva Františka Dlaska a znalec ženských duší inspektor Brůžek (Josef Bláha) byl prototypem detektiva Petra Salače (1897-1945), který byl v době heydrichiády zatčen, vězněn v koncentračním táboře a měsíc před koncem války zemřel v pochodu smrti z Oranienburgu do Sachsenhausenu.

Zastupoval nás ve světě!

Vaňásek úspěšně reprezentoval československou policii na jednání Společnosti národů v Ženevě. Bylo to v oblasti penězokazectví a zneužívání návykových látek. Od roku 1930 byl zástupcem policie na jednáních Mezinárodní kriminální policejní komise. Naposledy to bylo v roce 1936. Byl také u vzniku Interpolu, největší policejní organizace na světě

Nejznámější případy?

Ve čtvrté pražské části řešil ty nejzávažnější případy. Mezi vyřešené patří například loupežná vražda kováře Antonína Neumanna z roku 1929 nebo klenotníka Havrdy z roku 1930.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.