Pochybení Česko pošty? Dopisy házeli do »mrtvé« schránky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pochybení Česko pošty? Dopisy házeli do »mrtvé« schránky!

Markéta Kortanová u schránek v Manském Dvoře. Dopisy byly v »mrtvé«. Nalepila na ni papír, aby tam pošťáci nic neházeli.
Markéta Kortanová u schránek v Manském Dvoře. Dopisy byly v »mrtvé«. Nalepila na ni papír, aby tam pošťáci nic neházeli. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Něco přišlo, něco ne... Léta měli lidé z Manského Dvora na Chebsku problémy s dodáváním pošty. Nyní zjistili, že doručovatelé ji házeli do schránek, které roky nikomu nepatří, jsou takzvaně »mrtvé«.

Aby pošťáci nemuseli objíždět každý dům, stojí na návsi dvě modré kovové schránky. Z nich si místní poštu vybírají. Jenže ta větší se už roky nepoužívá. Lidé, kteří tam měli své kastlíky, se odstěhovali. I přesto v ní pošta stále končila.

Exekuční výměry

Na vše se přišlo tak, když jedna z žen uviděla doručovatele, jak hází poštu právě »do mrtvé« schránky. „Řekla jsem mu, aby ji otevřel. Vypadla z ní asi padesátka dopisů. Ten nejstarší byl z roku 2011,“ popsala Markéta Kortanová (32). Kromě doporučených zásilek byly uvnitř i dopisy s modrým a zeleným pruhem, vyúčtování elektřiny, výzvy od soudů či exekuční výměry. Lidé se tak kvůli České poště mohli dostat do velkých problémů.

Starou označila

„Našli jsme tam i dopisy, které byly určené nám. Doufáme, že teď nebudeme mít problémy. Přečetla jsem si i přání od příbuzných k loňským Vánocům. Kromě nás tam byla pošta lidí, kteří tady už dávno nebydlí a poštu o tom vyrozuměli,“ dodala Kortanová. Ta pro poštovní doručovatele nalepila na »mrtvou« schránku papír, aby dopisy házeli pouze do vedlejší schránky číslo 1, která je funkční a patří jí. Dopisy, které v nefunkční schránce našla, předá policii.

Markéta Kortanová ukazuje, že v »mrtvé« schránce byla řada dopisů s pruhem od úřadů.

Víte, že...

...stará schránka nebyla odstraněna, protože kdyby se do okolí Manského Dvora nastěhoval, byla by místem, kam by mu chodila pošta?

Co řekl pošťák Filip

„Mně bylo řečeno, že všechny dopisy adresované sem, se mají dávat do jedné modré schránky. Nejspíš nepořádek? Ale nevím, kdo v tom má prsty. Že jsem vyndal ty dopisy ze schránky a dal je té paní? To je moje chyba. Nevěděl jsem, že tady tito lidi už nebydlí. U pošty končím. Za ty dva měsíce, co tu pracuji, jsem si způsobil zdravotní potíže.“

Pošťák Filip Aha! řekl, že u pošty končí.

Vyjádření České pošty?

„O případu dopisů v oblasti Manský Dvůr víme a řešíme, zda a případně proč došlo k pochybení. Česká pošta (ČP) nyní řeší, zda doručovatelé postupovali v souladu se smlouvami mezi ČP a klientem a zda všechny dopisy byly doručovány řádně podle poštovních podmínek,“ uvedl její mluvčí Matyáš Vitík.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.