Při rekonstrukci našli vzkaz: Průmysl leží u dna, chudoba narůstá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Při rekonstrukci našli vzkaz: Průmysl leží u dna, chudoba narůstá!

Restaurátorka Kateřina Dlabačová drží v ruce dokument, který s podpisem Antona Gustava Nosseka.
Restaurátorka Kateřina Dlabačová drží v ruce dokument, který s podpisem Antona Gustava Nosseka. (Foto Aha! – Helena Lacinová, ČTK)

Pouzdro o velikosti peněženky odhalili pokrývači při rekonstrukci Kolostůjových věžiček na domku u zámku v Teplicích. A uvnitř dva archy papíru se vzkazem z roku 1936. Píše se v něm o hrozné chudobě, obavách z druhé světové války a praktikách tehdejších mocných.

V kopuli jedné z věžiček bylo uloženo pouzdro a v něm složeny dva archy formátu A4 s německy psaným vzkazem. „Papír, když přišel na světlo, změnil barvu a hrozilo, že část se rozpadne,“ popsala restaurátorka Kateřina Dlabačová, která obojí velmi opatrně zrestaurovala a nakonzervovala. 

Manželé Jutta a Ivan Benešovi texty posléze přeložili do češtiny. „Všichni doufáme v lepší časy. Nouze, bída a chudoba na jedné straně, na druhé straně obrovské dividendy, finanční skandály v milionových částkách,“ píše se v dokumentu s podpisem majitele stavební firmy Antona Gustava Nosseka a jmény dělníků, kteří práce prováděli.

„Listinné zprávy o době, kdy jí lidé psali, o jejich pocitech. Co je trápilo a co těšilo, jsou pro historii velmi cenné,“ řekla Bohuslava Chleborádová, kurátorka uměleckých sbírek teplického muzea. Podle ní jde o důkaz, jak se historické vlny opakují.

Víte, že...

...nález si bude možné prohlédnout ve foyer teplického zámku, kde bude vystaven jako mimořádný exponát měsíce listopadu?
...kopie historických dokumentů byly do věžičky vloženy zpět a přiložen byl vzkaz s popisem dnešní doby?

První dokument

Rekonstrukce Kolostůjových věžiček v době od 28. března 1936 do května 1936

„Práce byly jeho Jasností knížetem Dr. Alfonsem Cary-Aldringenem, nynějším vlastníkem panství v Teplicích-Šanově, přenechány stavitelství Anton Gustav Nossek, v Teplicích-Šanově, Školní ulice č. 14

Uvedené firmě byla již v předchozím roce, tedy v roce 1935, týž investorem přenechána renovace Zámeckého kostela. Na rekonstrukci Kolostůjových věžiček spolupůsobili:
Stavební mistr Franz Patzelt, Teplice-Šanov

Zedníci Wenzel Belohoubek, narozen 13. 1. v Bytřanech, Nossek Karl, nar. 2. 1. 1904 v Proseticích

Pomocný dělník Belohoubek Heinrich, nar. 14. 8. 1896 v Bystřanech
Tesařský mistr Anton Klement, v Teplicích-Šanově

Tesaři Grund Anton, nar. 9. 8. 1895 v Nové Vsi, Pleiner Franz, nar. 18. 7. 1889 v Teplicích-Šanově, Ramesch Max, nar. 9.6. 1900 ve Všechlapech

Pokrývačský mistr Rudolf Hartl, v Teplicích-Šanově narozen na Nové Vsi, stejně jako majitel firmy Anton Gustav Nossek, narozený na Nové Vsi. Tento dopis napsal zaměstnanec firmy Anton Gustav Nossek, Hellmut Kopsch, narozen 11. 9. 1919 v Proseticích.

Všichni doufáme v lepší časy, jenom nejschopnější z nejschopnějších, je schopen se prosadit, nouze, bída a chudoba na jedné straně, na druhé straně obrovské dividendy, finanční skandály, v milionových částkách.

Ze všech novin mluví nová válka, Itálie – Habeš, všichni se obáváme, že v dohledné době znovu přinese nová světová válka nouzi a neštěstí na nyní již těžce zkoušené lidstvo.

Čímž čtenáře těchto řádků v následujících stoletích co nejpřátelštěji zdravíme, přejeme jim vše dobré a prosíme o tichou vzpomínku.“

Teplice-Šanov, 29. dubna 1936
Razítko

Stavební firma Anton Gustav Nossek
Dva podpisy

Anton Gustav Nossek a Hellmut Kopsch

Druhý dokument

„Během doby vlastnictví Jeho jasnosti pana knížete JUDr. Alfonse Clary-Aldringena byl tento starý symbol našeho lázeňského města podroben důkladné renovaci a provedení prací náleželo stavitelství Gustava Nosseka v Teplicích-Šanově.

Chtěl bych mému budoucímu následovníkovi ve vedení knížecího hospodářství přát, aby jej potkaly lepší časy, protože nyní panují katastrofální hospodářské poměry. Průmysl a obchod leží zcela u dna. Bída nezaměstnaných je stále větší. Politická a celosvětová situace se navlas podobá letním měsícům roku 1914. Rány světové války ještě nejsou zahojeny, nouze, bída a chudoba neustále narůstá bez vyhlídky zlepšení.
Ať nikdy nepřestanou svítit příznivé hvězdy nad knížecím domem.“

Podpis
knížecí generální ředitel, Teplice-Šanov, 28. dubna 1936



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.