Víte, jak pít správně víno? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Víte, jak pít správně víno?

K pití kvalitního vína potřebujeme i tu správnou vodu!
K pití kvalitního vína potřebujeme i tu správnou vodu! (iStock)

S koncem léta a začátkem podzimu, přichází období vinobraní. Což je skvělá zpráva pro všechny milovníky vína! Abychom si chuť vína mohli správně vychutnat, je třeba dodržet několik jednoduchých zásad. Pojďme se společně podívat, která to jsou.

Jak si vybrat?
Víno vybíráme podle toho, jaké pokrmy plánujeme servírovat. K světlému masu a rybám se výborně hodí bílá vína, k tmavému zase červená. Podle chuti konzumentů potom vybíráme víno suché, polosuché nebo sladké.

Jak rozlévat?
Správně by se mělo nalévat do jedné až dvou třetin sklenice. To proto, aby se s ním mohlo jemně zakroužit a tím se nám víno „otevřelo“. Pomocí kroužení se z něho uvolní aromatické látky a my si tak můžeme vychutnat jeho vůni. Tip: při zatočení s číší, by mělo víno stékat po stěnách skla zpět v slzičkách. Pokud víno „pláče“, vypovídá to o jeho kvalitě, hustotě a viskozitě.

Jak držet sklenici?
Sklenici držíme vždy za stopku, abychom víno teplotou ruky neohřívali. Nikdy ji proto nedržíme za tělo ani patku.

Čich
Když máme nalito a držíme správně sklenici, přichází na řadu čich. Čichem lze určit intenzitu odrůdové vůně, staří, původ a zdravotní stav vína.

První doušek
Poslední a pro nás laiky nejdůležitější atribut, přichází na řadu chuť. První lok by měl být malý doušek, který převalujeme na jazyku. Měli bychom ho nechat zahřát v ústech a následně nechat sklouznout do krku, aby se poznalo, jak prochází hrdlem.

Víno nepijeme jako vodu
Víno by mělo vonět po ovoci, květinách a koření. Pokud tomu tak není, mějte se na pozoru. Nemuselo by se jednat o příliš kvalitní mok a ráno by nás mohla bolet hlava. V každém případě je dobré skleničku s vínem občas proložit sklenkou vody.

Nezapomínejme na dodržování pitného režimu

Pro kombinaci s vínem se výborně hodí pramenitá voda Toma Natura, která díky svému ideálnímu složení bez jakýchkoliv úprav nijak neovlivňuje jeho chuť. Navíc je pramenitá voda nejvhodnější pro přípravu vinného střiku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.