Pro 600 korun zapálil Václav M. (32) panelákový byt v Jirkově: 15 let za smrt Daniela (†24) a Miroslava (†58) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pro 600 korun zapálil Václav M. (32) panelákový byt v Jirkově: 15 let za smrt Daniela (†24) a Miroslava (†58)

Obžalovaný Václav M.
Obžalovaný Václav M. (Foto Aha! – Helena Lacinová, HZS)

Mezi práh a dveře panelákového bytu nalil litr toulenu a škrtl. Uvnitř uhořel Daniel (†24) a jeho špatně pohyblivý táta Miroslav (†58) se udusil zplodinami. Za útok z února v Jirkově u Chomutova vyfasoval včera Václav M. (32) 15 let vězení. Kvůli dluhu 600 korun!

Od soudu odešel s nejvyšším možným trestem za obecné ohrožení. Svědci sice popisovali, že říkal, že Zachyho (přezdívka mladší oběti, pozn. red.) upálí, čímž by byl souzen pro dvojnásobnou vraždu. Úmyslné zapálení bytu se mu ale nepodařilo prokázat. Václav M. prý slova »Já ho podpálím« nemyslel vážně a dlužníka 600 korun jen chtěl naučit splácet. Před tím než na rohožku nalil lahvičku odlakovače, měl u dveří zvonit a bouchat. Vyšetřovací pokusy však prokázaly, že lhal a na rohožku nalil nejméně litr toluenu. Kanystr u něj policisté později našli.

Václav M. kdysi působil jako dobrovolný hasič. „Musel vědět, co oheň způsobí. Určitě věděl, že táta s bráchou jsou doma. Byla sobota a táta se těžko pohyboval. Nikam nechodil,“ popsala Michaela Ž. (35), dcera a sestra obětí. Po vynesení trestu soudkyně Kamila Krejcarová uvedla: „Přitěžuje mu minulost, do současné doby byl třináctkrát soudně trestán, byť za jinou trestnou činnost, ale nikdy to u něj nevedlo k nápravě.“

Matka a manželka obětí Daša Z.: Byla to promyšlená vražda

Na krku nosí přívěsky s fotografiemi synů Daniela, který jí s mužem zemřel při požáru bytu, a Miroslava (†34), jenž zemřel na rakovinu jen měsíc po útoku na bratra a otce. Co Daša Z. (57) říká verdiktu?

Jak vnímáte rozsudek?
„Pro mě to byla promyšlená vražda. Musel vědět, že manžel je nemohoucí a určitě bude doma. Přišel by otevřít, i kdyby se Danek zapřel.“

Už bydlíte v bytě, kde se stala tragédie?
„Od včera. Vzala jsem si k sobě bratra Jiřího. Pustili ho z nemocnice. Je po mozkové příhodě. Jsem ráda, že tam nebudu sama.“

Rozsudek není pravomocný, jste pro odvolání?
„Dostal nejvyšší možnou sazbu. Nevím, zda se budeme odvolávat. Už chci mít klid.“

Co se vám vybaví z tragického podvečera?
„Zavolala mi kamarádka, která bydlí naproti nám, že u nás hoří. Z práce mě pustili dříve asi o tři čtvrtě hodiny. Nevěděla jsem, že je to tak velký. Přicházela jsem a už šel z oken jen dým. V tu dobu ještě nikdo nevěděl, že to někdo zapálil. První mě napadlo, že manžel v kuchyni kouřil a usnul. Jinde jsme v bytě nekouřili. A už vůbec jsem netušila, že v bytě zůstal i syn. Pořád jsem doufala, že je někde venku.“ (odmlčela se)

Musí zaplatit přes 8 milionů
Václava M. čeká nejen vězení, ale navíc se musí podrobit ústavní protidrogové léčbě a zaplatit matce a manželce obětí Dáše Z. přes 500 tisíc za nemovitou újmu a milion korun za ztrátu blízkých. Její dceři Michaele za ztrátu otce a bratra 500 tisíc. Přes šest milionů pak pojišťovně, oheň a následné hašení poškodilo dalších 8 bytů a společné prostory paneláku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.