Islámský stát přišel o hlavní město v Sýrii: Rakká, Bašta teroristů padla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Islámský stát přišel o hlavní město v Sýrii: Rakká, Bašta teroristů padla!

Rakká: Bašta teroristů padla!
Rakká: Bašta teroristů padla! (Foto Profimedia.cz)

Radikálové z Islámského státu (IS) přišli o svoje hlavní město v Sýrii! Arabsko-kurdské milice definitivně dobyly Rakku a z trosek města, které bojovníkům z teroristické organizace sloužilo jako hlavní bašta, mizí zlověstné černobílé prapory IS.

Videa z tohoto města, která ještě nedávno posílali bojovníci samozvaného chalifátu, šokovala celý svět. Radikálové totiž v samém srdci Rakky prováděli veřejné popravy, stínali lidem hlavy a další nechávali ukřižovat. Hlavy nepřátel, mezi nimiž byli místní i rukojmí z ciziny, pak pro výstrahu napichovali na plot u kruhového objezdu v centru. Teď s tím je už prý konec. „V Rakce všechno skončilo, naše síly převzaly plnou kontrolu,“ prohlásil Talal Sello, mluvčí syrských demokratických sil (SDF).

Hněv Eufratu

Už loni v listopadu odstartovala akce s označením Hněv Eufratu, jejímž cílem bylo zničení bašty Islámského státu. Jednotky tehdy dobyly okolní regiony v provincii. Rakku se jim ale získat nepodařilo. V červnu proto vyrazily do akce milice SDF s pomocí mezinárodní letecké koalice vedené Spojenými státy a speciálních pozemních jednotek USA.

Likvidace min

Líté boje trvaly až doposud, kdy v Rakce zůstalo méně než 300 bojovníků Islámského státu – všichni připraveni bojovat do posledního muže. Nakonec i ty ale arabsko-kurdské milice porazily. A v úterý hrdě oznámily: „Máme pod kontrolou nemocnice a stadion, tedy dvě poslední bašty fanatických islamistů ve městě.“ Bezpečno v Rakce ale ještě zdaleka není. „Je plná nášlapných min a dalších různých zařízení, která se teď musí zlikvidovat,“ upozornil plukovník Ryan Dillon, mluvčí mezinárodní letecké koalice.

Tak šel čas v městě teroru:

2013: Rakká se stala prvním velkým městem, které dobyli rebelové během syrské občanské války.

14. ledna 2014: Islámský stát vyhlásil chalífát v částech severního Iráku a Sýrie, které dobyl. Rakku označují za hlavní město.

2014: Islamisté ničí nesunnnitské památky, obsazují široké okolí města včetně letiště v Tabce.

Červen 2015: IS začíná ztrácet první městečka v provincii.

Listopad 2015: Francie na město poslala 12 letounů Mirage 2000, které tam shodily 20 pum. Byla to odveta za sebevražedné útoky v Paříži (130 mrtvých včetně 7 teroristů).

Listopad 2016: Povstalci podporovaní mezinárodní koalicí v čele s USA zahájili ofenzivu.

Červenec 2017: Syrské demokratické síly dobyly centrum města.

Říjen 2017: Dobytí Rakky se stalo symbolem dalšího zásadního oslabení IS, který už v červenci přišel o hlavní baštu v Iráku – Mosul.

Aha! víte, že...
...jen od začátku června si bitva o Rakku vyžádala životy 3250 lidí (včetně 1130 civilistů a z toho 270 dětí)?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.