Nevidomá Anička (23) si prožila peklo: Rodiče mě týrali a brali mi důchod! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nevidomá Anička (23) si prožila peklo: Rodiče mě týrali a brali mi důchod!

Anička nemá vodicího psa, pouze slepeckou hůl, která jí pomáhá při chůzi.
Anička nemá vodicího psa, pouze slepeckou hůl, která jí pomáhá při chůzi.  (Foto Aha! – Michal Protivanský)

Od narození rozpozná jen tmu, světlo a občas pár barev. Místo aby jí rodiče pomáhali, zažívala nejdříve od mámy bití a později od táty výčitky. Teď se snaží Anička (23) ze Šumperka postavit na vlastní nohy. 

Anička jako dítě s handicapem potřebovala podporu od rodičů. Jenže ti se ke své dceři otočili zády. „Když mi byly čtyři roky, rodiče se rozvedli. Máma mě pak začala psychicky i fyzicky týrat,“ vypráví. Podrobnosti říct nechce, vzpomínky jsou stále příliš bolestné.

Anička nemá vodicího psa, pouze slepeckou hůl, která jí pomáhá při chůzi.

Bral jí důchod

Po třech letech u mámy šla do péče k tátovi. Ovšem ani tam to nevyhrála. „Nemohla jsem doma nic říct, nezajímala jsem je a pořád říkali, že si vše vymýšlím, i moji nemoc. Táta měl moji platební kartu, takže mi bral veškerý invalidní důchod a ostatní peníze,“ vzpomíná Anna, která dokonce musela brát i silná antidepresiva.

Nový start

Konflikty v rodině nepřestávaly, k tomu všemu Aničku otec začátkem září vyhodil z bytu. Nakonec se rozhodla nepřízni osudu postavit a najít si byt a práci. Šla do Prahy, kde jsou pro nevidomé lepší podmínky i možnosti uplatnění. „Hledání bylo těžké, protože jsem neměla vlastně žádné finance,“ říká. S nalezením bytu i brigády jí pomohla nakonec kamarádka z hlavního města, u níž teď přechodně bydlí. Brzy se už přestěhuje do vlastního bytu, který jí kamarádka pomohla najít.

I přesto, čím si dívka musela v životě projít, se dokáže smát a radovat.

Pomůžete nevidomé Aničce?

Nevidomá dívka má v současné době plný invalidní důchod a příspěvky na péči. Protože umí být soběstačná, dokázala si najít brigádu a kamarádka jí pomohla se sháněním malého bytu v Praze 7. „Chtěla bych poděkovat vedení tohoto obvodu a všem ostatním, kteří mi s bydlením pomáhali,“ děkuje Anna. Ta teď leží v nemocnici se zánětem slepého střeva a za pár dní se stěhuje do nového domova, který potřebuje alespoň částečně vybavit. Jenže z malých příjmů už Aničce nezbyly peníze. Chcete jí s vybavením pomoct? Můžete přispět jakoukoliv částku na transparentní účet 115-5420560277/0100.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.