Půl hodina za zavřenými dveřmi: 450 lékáren stávkovalo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Půl hodina za zavřenými dveřmi: 450 lékáren stávkovalo!

Filip Škarda zamyká lékárnu a zhasíná světla. Půl hodinu zůstane zavřeno, zákazníci mají smůlu.
Filip Škarda zamyká lékárnu a zhasíná světla. Půl hodinu zůstane zavřeno, zákazníci mají smůlu. (Tonda Tran)

Do stávky se zapojilo také 450 lékáren. Zavřely včera dopoledne na půl hodiny. Svou podporu pak vyjádřilo i 16 tisíc dalších, které sice nezavřely, ale alespoň vyvěsily plakáty. Naštvalo to zákazníky?

Před lékárnou U Bílého lva se během půl hodiny zastavilo 5 lidí.„Přisla jsem si pro homeopatika na bolest v krku pro manžela. Nevěděla jsem, že bude zavřeno. Televizi moc nesleduji,“ řekla maminka na mateřské dovolené, Kateřina Synková (35), která zůstala stát před zavřenými dveřmi. „Asi půjdu jinam,“ usoudila nakonec. „Já jsem o tom věděla, jen mi nedošlo, že je to dnes. Lékárníky chápu a mají mou podporu. Prostě si počkám,“ usmívá se Jana Matulová (58).

Do stávky se zapojily především lékárny, které nepatří do žádného řetězce. „I ty nás však podporují,“ tvrdí lékárník magistr Filip Škarda. „Lékárník by se měl především věnovat svým pacientům. Nikoliv, aby řešil neustále finance. Je nutné, aby úhradová vyhláška řešila problém lékárníků. Není možné, aby kvůli zlovůli úředníků na ministerstvu zdravotnictví byli lékárníci na tomto závislí,“ vysvětluje Škarda. „Navíc s menšími obtížemi chodí pacienti pro radu právě k lékárníkům. Musíme na ně mít čas,“ doplňuje Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárenské komory. 

Kateřina Synková se nakonec vydala do jiné lékárny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.