Tlakoměr jako „povinná“ výbava každé domácnosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tlakoměr jako „povinná“ výbava každé domácnosti

K chybám v měření dochází i v důsledku chybné pozice manžety na paži. Tyto problémy vám pomohou usnadnit přístroje s tzv. Intelli manžetou!
K chybám v měření dochází i v důsledku chybné pozice manžety na paži. Tyto problémy vám pomohou usnadnit přístroje s tzv. Intelli manžetou! (Foto: Omron)

Dokud nic nebolí, tak se není čeho obávat? Problémy ale přijdou, mnohdy je už ale na jejich řešení pozdě. Často zbytečně, přitom stačí prevence. Jedním z tichých „zabijáků“, který ohrožuje zdraví a život v podobě poškození cév, je arteriální hypertenze. 

Stejně jako je součástí každé domácnosti lékárnička, ve které se kromě obinadel a náplastí nachází obvykle také teploměr, paralen, kapky do nosu či léky na bolest, měl by být povinnou výbavou každé domácnosti také přístroj na měření krevního tlaku. Tlakoměr není pouze výsadou lékařů, ale vybavením, které by mělo sloužit jako základní péče o každého člena domácnosti. Hypertenze se řadí mezi civilizační onemocnění, které trápí mezi dospělými 20 – 50 % populace a pravidelná kontrola hodnoty tlaku může pomoci předejít mnoha zdravotním komplikacím. Důležitou roli může hrát rovněž čas.

Proč si měřit krevní tlak i doma?

Pravidelné kontroly u lékaře jsou důležitou prevencí, ale co se týče hodnoty krevního tlaku, nemusí být vždy objektivní a navíc ne každý chodí k doktorovi pravidelně. Lékař vám tlak změří pouze jednorázově a je pro něj jen orientační. Jeho hodnota může být navíc ovlivněna tzv. syndromem bílého pláště, kdy se návštěva lékaře projevuje stresovou reakcí a naměřené hodnoty tlaku tak mohou být zaměněny za arteriální hypertenzi. Proto, aby mohl lékař problémy s vysokým krevním tlakem vyloučit, je důležité měřit si krevní tlak také mimo ordinaci a jeho hodnoty si pečlivě dlouhodobě zaznamenávat.

Jedině tak je měření spolehlivé, objektivní a na základě naměřených hodnot je pak ošetřující lékař schopen vyhodnotit, zda se týkají problémy s tlakem i vás a případně zvolit vhodnou léčbu. Domácí měření tlaku je navíc uznávanou a lékaři akceptovanou metodou kontroly tlaku. Tou je ale pouze v případě, že je tlakoměr, kterým si tlak měříte, klinicky validovaný. To znamená, že jsou jeho přesnost a spolehlivost ověřeny klinickými testy v laboratoři a přístroj pochází od důvěryhodného výrobce.

Podle čeho vybírat tlakoměr?

Pokud si nejste jisti s výběrem vhodného přístroje do vaší domácnosti, zkuste si odpovědět na několik základních otázek, jako jsou:

Kolik osob bude tlakoměr v domácnosti používat?

Jakou sumu jsem ochotný za přístroj utratit? 

Umím si krevní tlak správně změřit?

Při nákupu se kromě možnosti použití pro více osob zaměřte také na to, zda má velký displej pro snadné čtení údajů, pětiletou záruku či manžetu, která vám zaručí správné výsledky měření. Většina pacientů si neumí tlak správně změnit, a hodnoty jsou pak zkreslené. K chybám dochází nejčastěji v důsledku chybné pozice manžety na paži. Tyto problémy vám pomohou usnadnit přístroje s tzv. Intelli manžetou (např. validované tlakoměry Omron), která chyby při jejím nesprávném umístění proti tepně odstraňuje.

Co nám ukazují hodnoty krevního tlaku?

Srdce se stahuje a povoluje v průměru 70 – 80 x za minutu (srdeční tep) a pumpuje krev přes cévy, čímž tím vytváří tlak. Jeho síla se měří nejlépe na hlavní tepně vycházející ze srdce. Krevní tlak je udáván ve dvou hodnotách oddělených lomítkem. První z nich je systolický tlak, druhou tlak diastolický. Naměřené hodnoty se udávají v milimetrech rtuťového sloupce – např. 120/80 mmHg.

Systolický tlak – Toto číslo označuje krevní tlak, který je v pažních tepnách ve chvíli
srdečního stahu. Odráží sílu, s jakou srdce pracuje a pumpuje krev do tepen.
Diastolický tlak – Hodnota krevního tlaku ve chvíli, kdy je srdce povolené a nasává do sebe neokysličenou krev. Jedná se o období mezi údery. Diastolický tlak přímo odráží stav tepen. Ve většině případů jeho hodnota stoupá s přibývajícím věkem.

S přibývajícími léty se krevní tlak mění. Pokud ale překračuje hodnoty 140/90, je dobré mít se na pozoru a vyhledat lékaře. Tyto hodnoty poukazují na vysoký krevní tlak (hypertenzi), který může být velice nebezpečný – poškozuje cévy a může vést k selhání srdce či cévní mozkové příhodě. Naopak hodnoty pod 100/65 značí nízký tlak, který není tak alarmující jako tlak vysoký, ale je spojený s nepříjemnými potížemi, jako jsou omdlévání, motání hlavy či závrať.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.