Červená řepa je studánka zdraví: Na zahrádkách i na polích roste poklad, o kterém málokdo ví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Červená řepa je studánka zdraví: Na zahrádkách i na polích roste poklad, o kterém málokdo ví!

Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. (Foto: ara)

O jejím užitku se ví odedávna. Už první kuchařka na světě, kterou sepsal ve čtvrtém století římský gurmán Apicius, obsahuje řadu receptů na pokrmy z červené řepy. Krásu bohyně lásky Afrodíté prý způsobila její koupel v lázni z listů této řepy. Její bulva i nať jsou zkrátka k nezaplacení. Je chyba, že na to zapomínáme...

Proč ANO

Její hlavní předností je to, že celkově posiluje organismus, čistí ho od toxinů. Má vysoký obsah pektinů pomáhajících při trávení a pročisťujících zažívací trakt. Má vliv na tvorbu červených krvinek, povzbuzuje metabolismus a odstraňuje potíže při menopauze. Povzbuzuje krevní oběh, má močopudný efekt a odvodňuje organismus.

Proč NE

Obsahuje značné množství šťavelu vápenatého (je i ve fazolích, bramborách, špenátu, rebarboře...), který může při dlouhodobém a nadměrném příjmu poškodit ledviny a játra. Pokud se člověk dostane do tohoto stádia, pozná to podle pálení v ústech a krku. Při enormním množství může následovat otok krku a obtíže s artikulací. Pokud nepominou do pěti hodin, je nutné vyhledat lékaře.

Recepty pro zdraví

Syrová řepa:

Salát 

POSTUP: 30 dkg nastrouhané řepy smícháme se stejným množstvím nastrouhaných jablek, přidáme lžíci citronové šťávy, špetku cukru a soli, dvě lžíce olivového oleje a kysanou smetanu podle chuti. Labužníci si zpestřují salát drcenými vlašskými ořechy a křenem.

Medovník

POSTUP: Půl kila syrové řepy nastrouháme nahrubo a stejně naložíme se dvěma salátovými okurkami. Promícháme, zalijeme sladkokyselou šťávou, lžící jablečného octa, přidáme špetku soli a pepře, opět promícháme v hluboké misce a pak ve směsi uděláme pěstí důlek. Naplníme ho medem a necháme do druhého dne v lednici.

Vařená a pečená řepa:

Pomazánka

POSTUP: Nastrouháme čtvrt kila vychladlé řepy, přidáme 5 dkg sekaných ořechů (lepší jsou vlašské) a 4 stroužky třeného česneku. Vše zalijeme 5 cl bílého jogurtu se dvěma lžícemi majonézy, podle chuti osolíme a opepříme.

Pečená

POSTUP: Kilo nebo i víc malých bulev omyjeme (větší bulvy rozkrojíme) a dáme do alobalu spolu s cca 10 stroužky česneku. Posypeme majoránkou, zalijeme 10 lžícemi olivového oleje a třemi balsamikového octa. Alobal vložíme do trouby (150°) a pečeme 1 – 1,5 hodiny.

+Tip Aha!: Starořímské kuchyně

POSTUP: Menší bulvy uvaříme spolu s hořčičným semínkem doměkka. Vychladlou pokrájíme a naložíme do malého množství olivového oleje smíchaného s octem. Římský gurmán Apicius rovněž doporučoval uvařit nakrájené listy mladé řepy s pórkem s přidáním půl skleničky červeného vína a drceného koriandru s římským kmínem. Uvařenou směs ochutíme octem a olivovým olejem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.