Známky plné fantazie Adolfa Borna: Dílo k olíznutí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Známky plné fantazie Adolfa Borna: Dílo k olíznutí!

Fotografie
Fotografie (internal)

Jako grafika a autora návrhů poštovních cenin představuje malíře-ilustrátora a tátu několika večerníčků Adolfa Borna (†85) výstava v lounském muzeu. Na jedenácti panelech jsou k vidění téměř všechny známky, jichž je autorem.

„Tato jeho tvorba je méně známá. Jeho známky jsou přitom plné hravosti, fantazie a inteligentního humoru stejně, jako všechna jeho ostatní díla,“ uvedla kurátorka Stanislava Profousová.

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout cestu vzniku jednotlivých známek od jejich návrhů až po hotové aršíky. K vidění jsou emise Dětem, Mikulášská nadílka, Vánoce, Významné objevy – Marco Polo, 500. výročí objevení Ameriky, či První známka třetího tisíciletí.

Nechybí ani nerealizované návrhy nebo poštovní schránka, kterou Born vyzdobil svými kresbami. Výstavu doplňují exponáty související s poštou a poštovními úřady, jako např. uniforma a poštovní trubka lounského postilióna z 19. století nebo různá poštovní razidla.

Dal tvář Machovi a Šebestové

Born studoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě UK, později přešel na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou a na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho díla jsou vystavena po celém světě, získal za ně řadu ocenění. K nejznámějším patří ilustrace knih Miloše Macourka (Mach a Šebestová) či Vojtěcha Steklače (Boříkovy lapálie). Jeho animace jsou také součástí filmové série o básnících (Jak svět přichází o básníky a další). Zemřel 22. května 2016 – když domaloval obraz, dal si s manželkou večeři a v noci zemřel.

Známka ukradená v Tokiu se objevila v Praze po 26 letech!

Vzácná poštovní známka, údajně ukradená v japonském Tokiu, se po čtvrt století objevila v Praze. Nizozemec Bram Klein, jemuž otci měla být odcizena, ji chce zpátky.
Kleinův otec o dvě československé známky v hodnotě několika milionů korun přišel před 26 lety na tokijské výstavě. Pocházely z meziválečného období: čtyřkorunová na žilkovaném papíře a chybotisk »50 na 50 doplatit«.

První z nich se nedávno objevila v nabídce pražského aukčního domu. Dal ji tam známý český sběratel. Tvrdí, že známku s Kleinem s doplatkem vyměnil za jinou. Podle Kleinova syna ale otec považoval sběratele za toho, kdo známku odcizil. Na trhu se objevil i zmíněný chybotisk, jeho anonymní držitel ale na schůzku s kupcem nepřišel. Nizozemec podal na státní zastupitelství v Praze podnět k vypátrání a vrácení obou známek.

Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka

Kde? Oblastní muzeum (Dům Sokolů z Mor), Pivovarská, Louny.
Kdy? Úterý – pátek 9:00 až 17:00, sobota – neděle 13:00 až 17:00.
Za kolik? 20 Kč, poloviční 10 Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.