Začalo to máslem, teď z nás budou tahat další peníze. Plyn i elektřina zdražuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Začalo to máslem, teď z nás budou tahat další peníze. Plyn i elektřina zdražuje

 (ušetřeno.cz)

Velkoobchodní trhy hlásí nárůst cen zemního plynu i silové elektřiny. Zdražení v nejbližší době pocítí na vlastní kůži také domácnosti. Co to zapříčinilo? Kolik si příští rok za energie připlatíme? A lze učinit nějaká opatření, která pomohou peněžní škody minimalizovat?         

Není to tak dávno, co nám udělalo vítr v peněžence předražené máslo. To byl nejspíše ale jen začátek celé akce jménem tahání peněz z kapes nevinných občanů. Další na programu je zvýšení cen elektřiny. Ta za posledních 18 měsíců na Pražské energetické burze zdražila o neuvěřitelných 70 %. Může za to především nárůst cen černého uhlí na světových trzích.    

O více než 8 % vzrostly i ceny plynu. Ve srovnání s loňským rokem stoupla nákupní cena této komodity o přibližně 1,35 eur za megawatthodinu. Hlavním důvodem je absence části norských dodávek. Navíc díky současnému omezení exportu plynu z Ruska do Německa plus nedostatečnému zásobení britského trhu to vypadá, že zdražovací trend bude i nadále pokračovat a to stejným, nebo dokonce rychlejším tempem.

Hodně záleží na tom, jak zareagují dodavatelé   

Dodavatelé ovlivňují největší část z celkové ceny energií. Jejich reakce je proto v tuto chvíli klíčová. Všechny změny v cenících, které provedou, můžete sledovat v naší online kalkulačce. Ta vám po zadaní základních údajů ihned seřadí všechny dostupné produkty na trhu dle výhodnosti a seznámí vás s jejich parametry i podmínkami.  

Zjistit cenu plynu u vašeho současného dodavatele zabere jen několik málo minut. A v případě, že zdraží, můžete ihned reagovat a přejít k dodavateli levnějšímu. Změnou lidé průměrně ušetří 4 644 Kč. Samotný převod je navíc zcela zdarma a hlavu si nemusíte dělat ani s papírováním. Veškeré formality za vás vyřídí odborníci.  

S cenami se čachruje zpravidla vždy na přelomu roku

Jelikož na sklonku podzimu oznamuje cenové rozhodnutí pro následující rok Energetický regulační úřad (ERÚ), který pevně stanovuje poplatky za distribuci, jimiž se musí řídit všichni dodavatelé na trhu, doporučujeme srovnat si ceny plynu někdy v prosinci, eventuálně v lednu. Právě v těchto měsících by dodavatelé měli na cenové rozhodnutí zareagovat a upravit podobu svých stávajících ceníků.

Kolik vás bude stát letošní topná sezóna, závisí také na počasí  

Chladnější počasí může podle propočtů analytiků navýšit roční platby za plyn či elektřinu i o několik tisíc korun. Ukazují to kalkulace, které vycházejí z interních statistik reálné spotřeby plynu na vytápění v závislosti na průměrných teplotách v zimních měsících za posledních 5 let.

„Celkovou částku, kterou domácnosti v příštím roce zaplatí za energie, skutečně může významně ovlivnit právě těžko předvídatelné počasí, jehož vývoj nelze do plateb za energie předem započítat. Spotřeba plynu či elektřiny během topné sezóny představuje více než 70 % z celkové spotřeby energií za celý rok. Proto je souvislost mezi průměrnými teplotami v zimě a celkovou spotřebou zásadní,“ dodává energetický specialista Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.