Nebezpečný fenomén 21. století: Selfie z chrámu ho stálo život?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nebezpečný fenomén 21. století: Selfie z chrámu ho stálo život?!

Útesy Seven Sisters v Sussexu jsou zrádné.
Útesy Seven Sisters v Sussexu jsou zrádné. (Foto Twitter, Diliff)

Krásná fotka za každou cenu! Povinností turisty 21. století je pořídit co nejakčnější či nejatraktivnější fotky, ovšem sebe sama. Mnozí se v hledání ideálního záběru přestanou soustředit na všechno okolo a doplácejí na to vlastním životem. Byl to i případ zkušeného filmaře Rogera Stotesburyho (†58), jenž spadl z chrámu v Indii?

Roger s manželkou Hilary podnikali roční cestu kolem světa. Děti odešli z domu, a tak se rozhodli zažít něco dobrodružství. „Zemřít mladý, co nejpozději to bude možné,“ znělo prý Rogerovo motto.

K nehodě došlo shodou okolností v pátek třináctého, kdy se jejich cesta po Indii chýlila ke konci. Osudnou se jim stala návštěva chrámu Lakšmí-Nárájana. „Pořizoval selfie a spadl,“ informovala stručně policie. „Převezli ho do nemocnice Ramrádža, kde zemřel.“ Ve druhém patře se prý nebezpečně přiblížil k okraji.

Blízcí vysvětlení policistů odmítají. „Nevíme, proč spadl, ale selfie nedělal. Už toho nafotil dost. Zrovna přístroj odložil, pak až spadl,“ řekla manželčina sestřenice Gina Rozner deníku Mirror. Jako profesionální filmař jistě věděl, kam si může dovolit lézt. Nebo se přece jen nechal unést historickou scenérií?

Nebezpečná Indie

Právě Indie vévodí tragickým statistikám úmrtí kvůli selfie. Loňská studie ukázala, že za rok a půl tam při pořizování autoportrétu zemřelo 76 lidí – tedy 60 procent z celosvětové bilance! Jedná se jak o turisty, tak o domácí.

Pád z útesu

Nepozornost při focení stála život i korejskou studentku v Anglii. Hyewon Kim (†23) se u majestátních útesů Seven Sisters nefotila sama, poprosila kolemjdoucí – ale nijak jí to nepomohlo. „V mobilu má šest fotografií, jak vyskakuje extrémně blízko od okraje útesů,“ konstatuje detektiv Tod Stewart. „Nesoustředila se na nic jiného než na pózování.“ Při posledním výskoku přistála jen na jedné noze, ztratila rovnováhu a zřítila se 70 metrů dolů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.