Džem z Čech má Oscara! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Džem z Čech má Oscara!

Vítězství v prestižní gurmánské soutěži Jozefínu Růžičkovou povzbudilo.
Vítězství v prestižní gurmánské soutěži Jozefínu Růžičkovou povzbudilo. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv Jozefíny Růžičkové)

Marmeládová královna Jozefína Růžičková (43) má šťastný rok. Nejenže uvařila nejlepší citrusovou marmeládu na světě a přivezla si z Anglie nejvyšší ocenění, teď zvítězila i v další prestižní soutěži Great Taste Award a má gastronomického Oscara.

Jako jediná Češka v historii vyhrála dvě slavné gurmánské soutěže během pouhého roku. Tentokrát ohromila michelinské kuchaře fíkovo-hruškovým džemem s bílým karibským rumem, kterému přidělili tři hvězdy. V kategorii vícedruhových džemů byla jediná, kdo nejvyšší počet získal.

„Tato soutěž má mnoho kategorií, hodnotí se kdeco, od medu, přes klobásy po nápoje. Zúčastnilo se jí dvanáct tisíc soutěžících a hodnotilo přes 500 porotců,“ popsala šťastná vítězka, která žije v Prachaticích.

Vaření marmelád a džemů je její vášeň, které propadla před pár několika lety. Aha! prozradila nejen vítězný recept, ale i to, jak džem vznikl. „Fíky mám ráda. V Itálii jsem si koupila sladký džem. Zrníčka a šťáva se mi zdály v nepoměru. Tak jsem ho doma chtěla uvařit po svém. Dala jsem do toho hrušky, ani to však nebylo úplně ono. Zdálo se mi, že to ještě něco chce. Nalila jsem tam rum z Kuby a právě to mi přišlo dobré,“ smála se Jozefína.

Nápady sype z rukávu

Marmelády Rose Garden mají velký úspěch. Jozefína už uvařila desítky různých chutí a stále ji napadají nové kombinace. Zkouší, přidává a kombinuje tak dlouho, dokud není s chutí absolutně spokojená. Přísná je i při výběru ovoce, sama si pro něj jezdí přímo k pěstitelům. „Čaj s bergamotem (ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu, pozn. red.) mi krásně voní. Tak jsem si objednala čerstvé plody, už se těším, až je nějak zpracuji. Nejdřív se ale pustím do gdoulí, mám jich doma plnou bedýnku,“ dodala.

Ocenění z Great Taste Award

*Tři hvězdy
fíkovo-hruškový džem s bílým karibským rumem
*Dvě hvězdy
šípkový džem s vanilkou
*Jedna hvězda
borůvkovo-bezinkový džem

Vítězný recept

Potřebujete: 1000 gramů hrušek, 1000 gramů fíků, 600 gramů cukru krystal, šťáva z 1 citronu, 2 panáky karibského rumu

Postup: Hrušky oloupeme, nakrájíme, pokapeme citronovou šťávou. Nakrájíme i fíky, smícháme s hruškami a uvaříme na hustou kaši. Přidáme cukr, povaříme 10 deset minut, přidáme na konci rum. Nalijeme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru nebo případně sterilizujeme, v troubě či myčce na 80 °C po dobu 20 minut.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.