Nejtajemnější kniha světa v Mostě: On pomohl dopsat Ďablovu bibli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejtajemnější kniha světa v Mostě: On pomohl dopsat Ďablovu bibli!

Tenhle ďáblík prý pomohl Kodex gigas dokončit. Vyobrazení je v knize vysoké téměř 50 cm.
Tenhle ďáblík prý pomohl Kodex gigas dokončit. Vyobrazení je v knize vysoké téměř 50 cm. (Foto Aha!: Helena Lacinová)

Největší a nejtajemnější knihu světa Codex gigas měl napsat hříšný mnich s pomocí ďábla za jedinou noc! Pověra ji dala přezdívku Ďáblova bible. Vznikla na přelomu 12. a 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi a nyní její maketu vystavují v Mostě.

Codex gigas, v překladu obrovská kniha, byl ve své době považován za osmý div světa. Má šest set čtyřicet stran a váží pětasedmdesát kilogramů. Záměrem autora bylo shrnout veškeré vědění světa do jediného díla, vytvořit jakousi knihovnu v jediné publikaci. Nechybí text bible či obranná zaklínadla pro vyhánění démonů.

Originál unikátu v Česku už nemáme. Na konci třicetileté války, v roce 1648, si ji po přepadení Prahy odvezli Švédové jako válečnou kořist, neboť ji měl ve své bohaté sbírce císař Rudolf II. Od té doby je rukopis uložen v národní knihovně ve Stockohlmu. A do naší republiky ho zapůjčili jen jedinkrát v roce 2007.„Pro Českou republiku má kniha velký význam. Je v ní nejucelenější přepis Kosmovy kroniky,“ řekla knihovnice muzea v Mostě Alena Kvapilová.

Legenda o sepsání

Pověst říká, že autorem je hříšný mnich. Při cestování se seznámil s tajemným mágem Michaelem Scottem, který ho zasvětil do temné magie a uctívání Satana. Když se vrátil do svého kláštera v Podlažicích, dozvěděl se o jeho počínání opat a hříšného mnicha chtěl nechat zaživa zazdít. Aby se vyhnul krutému trestu, zavázal se sepsat kodex světa za jedinou noc. Když kolem půlnoci zjistil, že knihu nezvládne dokončit, požádal o pomoc ďábla. Z vděčnosti ho pak na jednom listě vyobrazil.

Je ze 160 oslů
Codex gigas je vázaný v dřevěných deskách potažených světlou kůží, opatřených kovovým zdobením. Rozměr desek je 920 x 505 x 220 mm. Původně obsahoval 640 stran o velikosti 890 x 490 mm, osm jich bylo v minulosti vyříznuto. Kým a proč není známo. Na výrobu pergamenu, na němž je psaná, byly spotřebovány kůže ze 160 oslů.

Víte, že pokud by se dnes měla vyrobit věrná kopie psaná ručně na pergamenu, přišla by na 180 milionů korun?

Maketu vyrobili Češi
Maketu Ďáblovy bible vytiskly při příležitosti vystavení originálu v Praze Olšanské papírny a svázal ji knihař Jiří Fogla v Žamberku. Na díle pracoval neuvěřitelných pět set hodin.

Prohlédněte si ji
Kde? Oblastní muzeum v Mostě
Kdy? úterý až pátek 12.00 – 18.00, víkend 10.00 – 18.00, do konce října
Za kolik? 30 Kč, snížené vstupné 15 Kč, děti do 6 let zdarma



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.