Mach a Šebestová: Žákům 3.B je už 35 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mach a Šebestová: Žákům 3.B je už 35 let!

Slavný popěvek »my jsme žáci třetí bé, bereme však na sebe podobu zajíce, žirafy či krabice« dobře znají všechny děti i jejich rodiče.
Slavný popěvek »my jsme žáci třetí bé, bereme však na sebe podobu zajíce, žirafy či krabice« dobře znají všechny děti i jejich rodiče. (ČTK, Profimedia.cz, ara)

Nejslavnější čeští školáci chodí do 3. B už neuvěřitelných 35 let! Mach a Šebestová se poprvé na televizní obrazovce objevili v říjnu 1982. Na postavičky namalované Adolfem Bornem (†85) rád vzpomíná herec Petr Nárožný (79), který jim propůjčil hlas.

Mach a Šebestová, pes Jonatán, paní Kadrnožková nebo třídní propadlíci Pažout s Horáčkem. Kdo by je neznal. A samozřejmě utržené sluchátko, díky kterému se dostávají do neobyčejných situací. Jak pohádka vznikala? „Já jsem namluvil text a až pak se seriál namaloval. Měl jsem od pana Borna namalovaný alespoň lidi, jak vypadají, aby k tomu hlas pasoval. Ostatní už bylo na fantazii,“ vysvětlil Nárožný.

Zajímavostí je, že Mach i Šebestová mluvili stejným hlasem. „Bylo to nejjednodušší a nemají ještě mutování za sebou, takže můžou mluvit stejně. Všechny ostatní postavy mají jiné hlasy,“ řekl herec, který má nejraději Jonatána. „Má dobrou psí duši,“ objasnil. Seriál vstoupil do historie také díky vtipné úvodní písni, v níž se zpívá »My jsme žáci třetí Bé, bereme však na sebe podobu zajíce, žirafy či krabice.«

Nemají křestní jména
Hrdinové nemají křestní jména. Podle autorů si děti ve školách říkají většinou jen příjmením. Brýlatý rozumbrada a zrzka s velkou mašlí se tak nejčastěji oslovují »člověče Machu« nebo »člověče Šebestová«.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.