V Bavorsku utekli vlci! Dostanou se až do Čech? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

V Bavorsku utekli vlci! Dostanou se až do Čech?

Vlk ze Srní. Ve výběhu odděluje vlky od volné přírody třímetrový plot a ohradník.
Vlk ze Srní. Ve výběhu odděluje vlky od volné přírody třímetrový plot a ohradník. (Foto pro Aha! – Michal Bártík)

Jen pár kilometrů od české hranice uprchlo včera v Bavorsku z výběhu šest vlků. Pátrají po nich ochránci přírody ve spolupráci s policií a dalšími úřady. Není vyloučeno, že se vydají do Čech.

Zaměstnanci NP Bavorský les se je snaží přilákat na žrádlo a odchytit je. „Pokud se to nepovede, použijeme anestetické zbraně, poslední možností je zastřelení z bezpečnostních důvodů,“ řekl ředitel NP Bavorský les Franz Leibl.

Jak se šesti vlkům z devíti podařilo uniknout, zatím není jasné. Je možné, že je někdo pustil. „Lidé by je neměli v žádném případě krmit, přibližovat se k nim a fotit je,“ řekl mluvčí NP Bavorský les Gregor Wolf. Zatímco vlk z volné přírody je plachý, tito jsou na člověka zvyklí. Není proto jasné, jak by se při setkání s ním zachovali.

Vlci jsou i na Šumavě

Na Šumavě žije podle posledních záznamů z fotopastí ve volné přírodě pět vlků. Jsou tak plaší, že lidé nemají šanci je spatřit. Dalších deset jich žije u Srní v zabezpečeném tříhektarovém výběhu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.