Oprava Sněmovny za 1,3 milionu: Hádky poslanců vystřídalo vrtání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Oprava Sněmovny za 1,3 milionu: Hádky poslanců vystřídalo vrtání!

Jednací sál Poslanecké sněmovny je v rekonstrukci.
Jednací sál Poslanecké sněmovny je v rekonstrukci. (Jakub Poláček / Paparazzi)

Musíme to opravit! A když se chce, jde to i v Česku překvapivě rychle. Příkladem budiž Poslanecká sněmovna, kde v těchto dnech probíhá rekonstrukce, a tak hádky poslanců vystřídal zvuk vrtačky a bouchání kladiva. A dělníci se musí činit, hotovo má být do 28. října.

Největší změny se dočká Poslanecká sněmovna v místech, která jsou nejméně vidět. Podle jejího mluvčího Romana Žambocha je hlavním důvodem rekonstrukce výměna kabeláže. „Budou se měnit optické kabely u hlasovacího zařízení. Není to tím, že by snad nefungovalo, ale je to staré 10 let a má to svoji životnost,“ řekl.

Opraví i podlahu
Dělníci musejí proto odvézt všechny poslanecké a vládní lavice do přilehlé místnosti, mezi nimi i originály, které slouží ve Sněmovně od začátku 19. století. Při té příležitosti se opraví podlaha i malé nedokonalosti ve výmalbě sálu, ale jen do výše postavy. A kolik to bude celé stát? Podle Žambocha by rekonstrukce měla vyjít přibližně na 1 300 000 korun. „Naposledy probíhaly takto velké opravy v roce 2007 a před tím to bylo ještě déle,“ uvedl mluvčí.

Mají 3 týdny
Renovace jedné z nejstarších parlamentních prostor ve střední Evropě musí být hotová do tří týdnů, kdy je naplánovaný den otevřených dveří. Kromě Sněmovny probíhají drobné opravy také v místnostech jednotlivých klubů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.