Co o vás prozradí moč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Co o vás prozradí moč?

Podle barvy moči zkušený lékař pozná, čím pacient pravděpodobně trpí.
Podle barvy moči zkušený lékař pozná, čím pacient pravděpodobně trpí. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Víte, že důležité informace o celkovém zdraví prozradí barva, vzhled a složení moči? Zatímco obláčky v moči (plovoucí pěna) neznamenají vůbec nic, červená moč signalizuje problém – nádor, kameny nebo vrozené vady.

„V případě nedostatku tekutin tělo produkuje moč s vyšší koncentrací minerálních látek a odpadních produktů, z nichž se mohou tvořit krystaly a ledvinové kameny,“ upozorňuje prim. MUDr. Michaela Matoušková z České urologické společnosti. „Hutná moč navíc dráždí močové cesty a to podporuje rozvoj bakteriální infekce. A může vést až k zánětu močových cest.

Správný pitný režim
Pijte denně slabě a středně mineralizované vody, protože obsahují minerální látky, které pomáhají zachovávat zdravé ledviny a močové cesty.

Moc moče
Látky, kterých se tělo chtělo zbavit, určitě není rozumné pít. Nesmyslná je proto i urinoterapie, při které člověk pije svou vlastní či cizí moč. Moč není ani schopna přílišné dezinfekce, jak se tvrdívalo. Do rány se může nesterilní močí zanést ještě něco dalšího. Když už, raději si ránu olízněte, protože sliny obsahují ptyalin působící dezinfekčně.

Zajímavosti v číslech
Močový měchýř má obsah od 150 do 450 ml. Jednorázově se dá v měchýři udržet až 900 ml moči. Za normální se považuje do 10 močení za den – při doporučovaném příjmu tekutin, tj. minimálně 2 litry denně.

Proč se nemá moč zadržovat?
Zůstává-li moč delší dobu v měchýři, hrozí, že se v něm pomnoží bakterie, které způsobují problémy s močovými cestami. Nebo že se v močovém měchýři vytvoří písek, vysrážejí krystaly, vznikne kamínek. Časté močení může poukazovat na nemoci srdce či cukrovku. 

Co se z moči vyšetřuje?
Z moči se vyšetřuje pH moči, přítomnost krve, bílkovin a bakterií a množství vyloučených buněk (cytologie), které mohou odhalit nádor.
➤ Hodnota pH moči se mění při zánětech.
➤ Vysoký podíl bílkovin a krve v moči může znamenat postižení ledvin.
➤ Krev, bílé krvinky a bakterie ukazují na zánět močových cest.
➤ Přítomnost krve a pálení může znamenat drobný kamínek.
➤ Krev v moči může upozorňovat na nádorové onemocnění.

Co se pozná z barvy moči?
Hodně světlá moč vypovídá o dobrém pitném režimu. Červená naopak signalizuje nádor, kameny nebo vrozené vady. Tmavá moč bývá při žloutence, může upozorňovat na nemoc jater. Do oranžova se moč zbarvuje při užívání některých léků. Červenofialové zbarvení způsobuje zase červená řepa.

 

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.