Češi vyšlechtili modré brambory: Mají mnohem více vitaminů...
Žluté, bílé, s červenou slupkou, tak proč ne modré... Odborníci Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě vyšlechtili novou odrůdu konzumních brambor s tmavomodrou slupkou i dužinou.
Je to jeho druhá odrůda brambor s nezvyklou barevností hlíz, dříve už ústav představil fialovou Valfi. „Nová odrůda s hlízami ve tvaru rohlíčku, která dostala název Val Blue, se v kuchyni dá použít jako příloha, ale i do salátů,“ popsala výzkumnice Jaroslava Domkářová.
„Brambory pocházejí z jihoamerického Peru a také tam se v minulosti objevily hlízy různých barev,“ uvedl ke gastronomické raritě ředitel ústavu Jaroslav Čepl. Dotmava zbarvuje hlízy antokyanové barvivo, to obsahuje barevná zelenina i ovoce, například borůvky, papriky atd. Rostlinné pigmenty patří mezi antioxidanty, studie popisují, že antokyan je dokonce dvakrát účinnější než vitamin C.
Víte, že...
...Val Blue hlízy jsou rohlíčkovitého tvaru? Vhodná je nejen jako salátová, ale přílohová brambora.
...Valfi je předchůdkyně odrůdy Val Blue? Poloraná až polopozdní konzumní brambora je vhodná na saláty.