Co je třeba stihnout do prvních mrazíků? Podzimní dřina začíná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co je třeba stihnout do prvních mrazíků? Podzimní dřina začíná!

Podzimní dřina začíná...
Podzimní dřina začíná... (Foto scom)

Příroda se ukládá ke spánku a zahrádkáři finišují. Poslední sklizeň a první práce, jejichž plody sklidíme až na jaře, jsou tady. Víte, co musíte stihnout do prvních mrazíků?

Poslední sklizeň

Pokud ještě na stromech zůstalo nějaké ovoce, bez otálení ho otrhejte. Také už skliďte poslední dýně, protože mohou udeřit ranní mrazíky.
Trhejte šípky a aronii, zajistíte si tak přísun vitaminů na celou zimu.

Sázejte stromy a keře

Podzim je dobou výsadby dřevin. Nejdřív zasaďte choulostivé broskvoně, ořešáky a meruňky, pak můžete sázet ostatní. Ideální je začít v polovině října. Dbejte na to, aby byla jáma dost hluboká a široká, kořeny vyžadují dostatek místa v co nejkypřejší zemině.

Podzimní dřina začíná...

Myslete na jaro

Pokud je dost teplo, můžete ještě vysazovat některé okrasné cibuloviny, například hyacinty, krokusy a tulipány. Sázet můžete i bramboříky, narcisky a růže.
Říjen je ideálním časem pro jejich výsadbu. Vytvořte si plán osazení a kombinujte záhonové růže s minirůžemi a keři.

Co může zůstat na záhonu déle?

Pro zeleninu jsou první mrazíky většinou smrtící, ale existují i výjimky. Mezi ně patří pekingské zelí, jež zvládne i –6 °C, kapusta, sálat či endivie.
Pokud ještě zelenina není dost velká, můžete ji na záhoně ponechat, v takovém případě ji zakryjte netkanou bílou textilií. 

Špenát, pastinák, kořenová petržel, zimní pórek, ale i růžičková kapusta pod takovou ochrannou vydrží až do příchodu jara.
Choulostivý je naopak celer, a pokud ho zasáhne mráz, shnije.

Sázejte česnek

Česnek je v Čechách velmi populární a mnoho jídel si bez něj ani neumíme představit. Sázejte ho už teď. Daří se mu v hlinito-písčitých půdách, kde je dostatek živin a vyžaduje slunné a teplé místo.

Podzimní dřina začíná...

Listí kompostujte

Shrabané listí nevyhazujte, můžete ho použít jako hnojivo nebo kompostovat, pokud neobsahuje plevel. Stejně můžete využít i posekanou trávu a odpad z prořezávání. Větvičky ovšem musíte nejdřív rozdrtit v zahradním drtiči.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.