Připravte se na topnou sezonu: Jde o teplo, peníze i život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Připravte se na topnou sezonu: Jde o teplo, peníze i život!

Revize komína je nutná i před uvedením do provozu.
Revize komína je nutná i před uvedením do provozu. (Schiedel)

Čas ranních mrazíků je za dveřmi. Poradíme, jak připravit topení, abyste se vyhnuli problémům i pokutám. Udělejte to co nejdřív. Nejenže vám servisní technici stihnou přístroje prohlédnout, ale případné opravy zvládnete ještě před sezonou.

Plynový kotel
Jednou ročně by měl kotel prohlédnout revizní technik. Ten mimo jiné zkontroluje stav hořáku, výměníku, těsnost spalovací komory a odvodu spalin a kotel seřídí. Pravidelná údržba kotle zvyšuje nejen bezpečnost při vytápění, ale prodlužuje i jeho životnost.

Kotel na pevná paliva
Jestliže máte doma kotel na tuhá paliva (dřevo, pelety, uhlí) nebo krbová kamna s příkonem nad 10 kW a výměníkem, musíte si ho podle zákona minimálně jednou za dva roky nechat prohlédnout odborníkem. Jinak vám hrozí pokuta od obecního úřadu až 20 tisíc korun. Odborník musí být certifikovaný od výrobce kotle nebo kamen.

Krbovky s výměníkem
Kromě běžné kontroly vyzkoušejte i funkčnost oběhového čerpadla. To mohlo vlivem dlouhého stání přireznout, při zatopení by nehnalo horkou vodu do radiátorů a hrozil by výbuch kamen.

Radiátory
Vemte do ruky šroubovák a odvzdušňujte. Zavzdušněné radiátory totiž topí jen částečně a vy byste protopili víc, než je nutné. Uvolněte odvzdušňovací ventil, dokud nezačne téct voda. Pak ho uzavřete a dopusťte do soustavy vodu.


Tepelné čerpadlo
Před sezonou zkontrolujte především venkovní výparník. Aby správně fungoval, důkladně ho očistěte od prachu a listí.

Komín
Jednou ročně byste měli absolvovat revizi spalinové cesty. Licencovaný kominík provede podrobnou prohlídku kamerou a tato činnost trvá většinou déle než hodinu. Protokol o revizi je následně opatřen kulatým razítkem. Jinak v případě požáru odmítne pojišťovna zaplatit škody. Několikrát do roka musíte alespoň svépomocí komín i vyčistit.

Plynová karma
Přichází čas, kdy budeme méně větrat a více topit. Pokud jste to ještě letos neudělali, nechte si prohlédnout i plynovou karmu. To by se mělo dělat alespoň jednou ročně. Hrozí totiž otrava oxidem uhelnatým.

Přečtěte si
koliaska
31. 3. 2022 • 17:43

My letos trochu zaexperimentovali a v rámci úspor celou zimu topíme víceméně exkluzivně jen krbovou vložkou, kterou máme z https://www.krbova-kamna-eshop.cz/krbove-vlozky/ Ze začátku jsem se trochu bála, že to náš dům prostě nemůže vytopit, ale překvapivě ano. A to ani nechtějte vědět kolik jsme díky tomu ušetřili na energiích.

Josef124
24. 4. 2020 • 13:17

Já nechávám čistit komín po každé zimě. Sice po jedné zimě není zas až tak moc špinavý, ale chci mít jistotu, že to tak opravdu je. Před dvěma lety jsme si ho objednali z https://www.poctivy-komin.cz/ a pořád vypadá jako nový.

ivannavratil386
31. 3. 2019 • 12:22

Je pravdou, že na topnou sezónu je třeba se řádně připravit. Nejdůležitější jsou podle mého ty kontroly komínů a kotlů. My dříve doma topili elektřinou, takže jsme to moc neřešili, ale od té doby, co jsme přešli na topné pelety, které kupujeme vždy z https://www.pelety-premium.cz/topne-pelety-2/ tak nechávám jak komín, tak kotel kontrolovat každý rok před začátkem a po skončení topné sezóny.

mrazkova@tiscali.cz
28. 2. 2019 • 21:00

Příjde mi, že právě ty kontroly komínů spousta lidí podceňuje. Rozhodně to nestojí za to. Třeba mému sousedovi málem od nekontrolovaného komínu chytl celý dům. My sice teď máme na domě nový komín z https://www.komin-lacno.sk/ ale i tak ho necháváme pravidelně kontrolovat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.