Dnes začíná astronomický podzim: Sledujte nebeské divadlo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dnes začíná astronomický podzim: Sledujte nebeské divadlo!

Podzimní obloha se probouzí do netušené krásy.
Podzimní obloha se probouzí do netušené krásy. (Foto: planetarium.cz, scom)

Léto se loučí, dny se krátí, noci prodlužují. Toho se dá krásně využít. Jak? Pokud to počasí dovolí, vyrazte ven, pod hvězdnou oblohu. Můžete pozorovat hvězdy i planety, protože právě podzim je na sledování nočního nebe ideální.

Podzimní obloha září vodními souhvězdími. Ta od pradávna signalizovala příchod dešťů. Najdeme na ní například Ryby, Vodnáře, Velrybu, z letních vodních souhvězdí se s námi na západě ještě loučí Delfín. S vodou má spojitost i hlavní dominanta podzimní oblohy. „Jmenuje se Pegasův čtverec a najdeme ho jižní straně oblohy mezi devátou až jedenáctou hodinou večer,“ prozradil odborník kosmonautiku a zástupce ředitele Hvězdárny a planetária Prahy Jan Šifner.

Pod Pegasovou hlavou leží nenápadný Vodnář, pod ním se nad obzorem rozkládá zase Kozoroh. Kromě souhvězdí můžete sledovat i planety. „Malé planetky vidět nejsou. Jsou totiž většinou hodně tmavé a také se velmi rychle pohybují,“ vysvětluje Jan Šifner. „Velké planety na obloze vidět jsou. Večer se dá v tomto období sledovat Saturn. Venuše, Mars a Jupiter jsou zase vidět brzy ráno před východem slunce,“ doplňuje zástupce ředitele Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.

S dalekohledem, nebo bez?
„Pokud chcete pozorovat souhvězdí a představovat si k tomu báje a povídky, tak stačí sledovat jen očima. Pokud vás zajímají více jednotlivé objekty, tak je potřeba dalekohled, ale lepší je jít do nějaké hvězdárny, kde mají velké specializované dalekohledy,“ doporučuje odborník.

Jak se vyznat na obloze?
K pozorování krásné podzimní oblohy vám stačí pouze oči a otočná mapa. „Důležité je, aby se každý, kdo chce pozorovat oblohu, zorientoval, kde je sever, jih, východ a západ,“ radí pozorovatelům Jan Šifner. Také musíte najít místo, kde je opravdová tma bez osvětlení. Pak už jen si stačí vzít si do ruky otočnou mapu (tu můžete koupit třeba v Planetáriu). Tam zadáte datum a čas pomocí dvou otáčivých kol a mapa ukáže, jakým směrem a v jaké výšce můžete vidět tu kterou hvězdu.

Viditelnost planet
SATURN – pozorovatelný na večerní obloze přibližně až do konce října v souhvězdí Vodnáře.
VENUŠE – až do konce listopadu pozorovatelná jako jitřenka ráno nad východním obzorem.
MARS – objevuje se v polovině září ráno na východě. Viditelný je až do konce roku.
JUPITER – od poloviny listopadu ráno nízko nad východním obzorem.
VENUŠE, MARS A MĚSÍC – během podzimu vytvoří společně seskupení. První můžeme pozorovat 18. září ráno nad východním obzorem. Další seskupení bude vidět 17. a 18. října ráno na východě.

Podzimní obloha se probouzí do netušené krásy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.