Utajená smrt ruského experta: Zamezil atomové válce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Utajená smrt ruského experta: Zamezil atomové válce!

„Bylo to jak v Hollywoodu, akorát tam dokážou napínavý moment roztáhnout na půl hodiny.“ „Zvažoval jsem, zda mám rozpoutat třetí světovou válku.“
„Bylo to jak v Hollywoodu, akorát tam dokážou napínavý moment roztáhnout na půl hodiny.“ „Zvažoval jsem, zda mám rozpoutat třetí světovou válku.“ (Foto Profimedia.cz, kik-sssr.ru)

Mít tehdy službu někdo jiný, asi by dnes neexistoval svět, jak ho známe. Ovšem Stanislav Petrov nevěřil počítačům tvrdícím, že na Sovětský svaz letí atomovky. A měl pravdu, selhala čidla. Zemřel v 77 letech, na Západě oceňovaný, doma raději ignorovaný.

Základna Serpuchov-15, 26. září 1983. Studená válka je zrovna v jedné z nejnapjatějších fází. Stanislav Petrov má noční, velí operátorům počítačů nového protiraketového systému Oko. Vtom, o půl jedné ráno, se rozezní poplach, že z USA vystartovala raketa.

„Několik vteřin jsem jen zíral na tu červenou obrazovku,“ vzpomínal Petrov po letech pro BBC. „Nebyla regule, jak dlouho máme dumat, než útok nahlásíme. Ale věděli jsme, že každá vteřina otálení ubírá drahocenný čas. Stačilo zvednout telefon a spojit se s veliteli. Jenže já se nemohl ani pohnout.“

Petrov totiž počítači nevěří. A to ani když ukazuje další čtyři rakety ve vzduchu. „Pochyboval jsem, že by na nás poslali jen pět raket. Měli jich v pohotovosti tisícovku.“ Navíc kolegové od radarůžádné nebezpečí neviděli. A tak místo útoku hlásí technickou závadu a doufá.

Ututlaná ostuda

Až po pár dnech se ukázalo, že skutečně selhala nová technika: kamery popletl sluneční svit odražený od mraků. Nadřízení Petrova chválili, ovšem slibovaného ocenění se nedočkal – museli by zároveň potrestat vlivné vědce. A tak se mlčelo. Kvůli nervům přešel na méně citlivou pozici a pak do předčasné výslužby.

Utajená smrt

A pak svůj příběh převyprávěl aspoň západním novinářům, ale trochu se na něj zapomnělo. Zemřel už 19. května, zveřejnil to však až nyní německý filmař Karl Schumacher. Chtěl totiž Petrovovi přát k 78. narozeninám, jeho syn mu sdělil, že otec už nežije.

Příběh spasitele č. 2: Nezpanikařili ani v USA!

Petrov zemřel jen týden před Zbigniewem Brzezinskim (†89), klíčovým poradcem amerického prezidenta Cartera (92) pro otázky národní bezpečnosti. Ten totiž 12. prosince 1979 vprostřed noci udělal úplně stejnou zkušenost! Počítače systému NORAD hlásily, že ze SSSR letí na Ameriku 220 raket s jadernými hlavicemi! Ani on nezpanikařil, nebudil Cartera, aby z jaderného kufříku dal povel k protiútoku, a to bylo pro svět jen dobře. Ukázalo se, že jde o falešný poplach, který způsobil jeden vadný čip v hodnotě 46 centů!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.