Mláďata pelikánů: Rodičům přerostli přes hlavu! Poslali je do Nizozemska a Itálie... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mláďata pelikánů: Rodičům přerostli přes hlavu! Poslali je do Nizozemska a Itálie...

Mladí šedí pelikáni začali rodičům přerůstat přes hlavu.
Mladí šedí pelikáni začali rodičům přerůstat přes hlavu. (Foto pro Aha! – Michaela Jerhotová)

Poprvé v historii zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou se podařilo odchovat čtyři pelikány, nejtěžší létající ptáky světa. O mláďata hned projevily zájem zoo v Nizozemsku a Itálii.

Mláďata chráněných pelikánů bílých jsou o to cennější, že nebyla dokrmována uměle, ale starali se o ně jejich ptačí rodiče. „Odchov je náročný právě na krmení. Žerou jen ryby a my jsme se jim snažili dát to nejlepší. Po čtvrt roce už byli větší než rodiče,“ uvedla Jitka Králíčková z hlubocké zoo.

V Hluboké ptáky chovají už 15 let. „Máme dva páry. Potomky mají až v posledních letech. Letos poprvé jsou čtyři, tři samci a jedna samička, loni byl jen jeden. Když byli malí, nechtěli jsme je rušit kroužkováním. Před odjezdem do nového domova ale museli být všichni očipováni,“ dodala Králíčková.

Na odchyt mají grif

Zatímco dospělí váží kolem 15 kilogramů, letošní mladí už mají 12 kilo. Při odchytu a čipování bylo potřeba zkušených chovatelů. Ptáci mají nejen velká křídla, ale i ostrý zobák a pořádnou sílu. „Na jejich přenos už máme grif. Manipulace musí být bezpečná nejen pro nás, ale i pro ně,“ řekl chovatel.

2 kila ryb denně

Hnízdí v malých koloniích a staví si na zemi až 150 cm široká hnízda ze slámy, rákosu a klacíků. Samice snáší dvě až tři vejce, z nichž se holá mláďata klubají po 29 až 38 dnech. Osamostatňují se zhruba po čtyřech měsících, do té doby přijímají natrávenou potravu z vaku rodičů. Potravu tvoří především ryby, denně jich spolykají až dvě kila.

Víte, že...

...obývají území jihovýchodní Evropy až jihu střední Asie a Afriky? Ještě v 18. století se ale patrně vyskytovali i v jižních Čechách.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.