Velký průzkum: Češi pijí jako duhy a kouří jak fabriky...abstinenti u nás téměř nejsou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velký průzkum: Češi pijí jako duhy a kouří jak fabriky...abstinenti u nás téměř nejsou!

Denně si můžeme dát maximálně půllitr piva nebo dvojku vína.
Denně si můžeme dát maximálně půllitr piva nebo dvojku vína. (Foto Aha! – Tonda Tran, Profimedia.cz)

Sklenka něčeho ostřejšího a k tomu často cigaretka, to je stále »naše«. Češi si neřesti neodpírají. Vyplynulo to z Národního výzkumu o spotřebě tabáku a alkoholu. 

Cigaretu si někdy zapálí 28,6 % Čechů, denně je to pak 19,6 %. Častěji kouří muži než ženy. Skončit se svým zlozvykem se v průběhu života pokusilo 28,9 % kuřáků. Většinou mají motivaci zbavit se závislosti na tabáku mladí kuřáci. „S přibývajícím věkem toto úsilí klesá,“ poznamenala lékařka Marie Nejedlá, specialistka na problematiku kouření Státního zdravotního ústavu.

Nepijí jen podivíni?

Zatímco kuřáků mírně ubývá a kouření přestává být »trendy«, množství konzumentů alkoholu se drží na stále stejné úrovni. „Počty abstinentů, tedy lidí, kteří nepijí alkohol za žádných okolností po celý život, jsou v Česku extrémně nízké. Zatímco třeba v USA je to okolo 10 procent, u nás je abstinentů 3,8 procenta,“ uvedl psycholog Ladislav Csémy, který se na výzkumu podílel.

Abstinenti prý u nás stále čelí opovržení a získají nálepku podivína. Dobrou zprávu je alespoň to, že přestože drtivá většina Čechů alkohol pije, skutečné problémy s ním má jen 7,1 % z nás.

Co doprovází závislosti?: Impotence a infarkt
Výzkumy dopadů nadměrného pití alkoholu a kouření přinášejí neradostné výsledky:

*Nadměrné pití zkracuje život až o 20 let. Pijáci nejčastěji umírají na cirhózu jater, nádory ústní dutiny nebo žaludku, choroby srdce, ale i při nehodách a sebevraždách.

*Konzumace alkoholu a kouření je nejčastější příčinou impotence. Mezi alkoholiky trpí erektilní disfunkcí celá polovina.

*Na následky kouření zemře v Česku ročně zhruba 16 tisíc lidí.

*U kuřáka existuje 6,5krát větší pravděpodobnost infarktu než u stejně starého nekuřáka.

*Ročně stojí léčba chorob spojených s kouřením zdravotní pojišťovny zhruba 80 miliard korun.

20 gramů alkoholu denně

Světové zdravotnické organizace (WHO) uvádí, že bezpečná dávka alkoholu je 20 gramů denně. To odpovídá zhruba jednomu půllitru dvanáctistupňového piva (16 gramů), případně dvěma deci vína s obsahem alkoholu 11 % (18 gramů) či panáku »tvrdého«, tedy 40% alkoholu, (16 gramů).

Víte, že...

...muži odbourávají alkohol výrazně rychleji než ženy? Stačí jim na zpracování půllitru piva dvě a tři čtvrtě hodiny, žena potřebuje čtyři a půl hodiny.
...české děti začínají ochutnávat alkohol průměrně ve 12 letech?
...ročně každý Čech spotřebuje 17 litrů čistého alkoholu?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.