Nemohou si osvojit děťátko! Jen proto, že jsou slepí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nemohou si osvojit děťátko! Jen proto, že jsou slepí...

Miloslava s Olegem.
Miloslava s Olegem. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Největší touhou Miloslavy Peterkové (40) a jejího manžela Olega (52) je dítě. Počít se jim nedaří, požádali proto o adopci. Mají ale smůlu, jsou nevidomí. Úřady jim dítě odmítají svěřit.

Peterkovi jsou vůbec první nevidomý pár v Česku, který žádá o osvojení dítěte. Miloslava prošla již sedmi pokusy o umělé oplodnění poté, co nemohla přijít do jiného stavu přirozenou cestou. Poprvé se na úřady obrátili v říjnu 2012.

„Sociálka v Opavě nám byla nakloněna. Posudková lékařka ale žádost zamítla s ohledem na zhoršený zdravotní stav nás obou. Nikdy nás přitom osobně neviděla. V srpnu 2014 jsme podali žalobu a soud jsme po dvou a půl letech vyhráli,“ říká Oleg.

Soud rozhodl loni v prosinci. „Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo rozhodnout do ledna. Úředníci verdikt soudu nerespektovali. Bojí se to s námi jako s rodiči zkusit. Nikdo se s námi na to téma nechce bavit,“ stěžují si manželé.

Miloslava s Olegem rádi hlídají neteřinku Alžbětu (10).

Lásku i postiženému

Páru je jedno, zda by se jim dostalo holčičky, nebo chlapečka. „Mohlo by být lehce postižené, klidně jiného etnika,“ říká Miloslava, která má kromě slepoty od narození tikovou poruchu. „Úřady trpí předsudky. Oba máme střední školu, žena je ošetřovatelkou, já jsem se věnoval masérství,“ vysvětluje Oleg, který oslepl kvůli cukrovce a úrazu v roce 2001.

Ministerstvo: Omezená péče

„Posouzení zdravotního stavu je součástí posouzení s ohledem na požadavek občanského zákoníku, podle kterého zdravotní stav osvojitele nebo obou osvojitelů nesmí omezovat péči o osvojené dítě ve značné míře,“ říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Na video s Miloslavou a Olegem se můžete podívat zde:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.