To je krásy: Klokaní rodinka je celá bílá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

To je krásy: Klokaní rodinka je celá bílá!

To je on, mrňous, co teprve poznává svět.
To je on, mrňous, co teprve poznává svět. (Foto pro Aha! – Zuzana Gabrielová/Zoo Tábor)

Veliká radost vládne v táborské zoo. Bílý klokan Skippy našel zalíbení ve stejně zabarvené partnerce a výsledkem je malý potomek. I ten je, stejně jako rodiče, bílý jako padlý sníh.

Albín Skippy žije v táborské zoo už pět let. Koncem minulého roku mu chovatelé přivezli z Německa stejně bílou nevěstu. „Byl to plán. Chtěli jsme mu najít vhodnou partnerku, aby mohl založit rodinu,“ řekl mluvčí zoo Filip Sušanka. A Skippy se činil. „Hned si padli do oka a už v dubnu jsme poprvé pozorovali mírné vzdouvání vaku.

Klokaní máma se o svého potomka vzorně stará a od klokana Skippyho se nyní drží dál.

To znamenalo jediné – nový přírůstek,“ řekl hlavní zoolog zahrady Ondřej Kott. Mládě tráví většinu času ve vaku své matky, stále častěji se ale vydává na první nesmělé prohlídky svého domova. „O jméně jejich potomka rozhodnou návštěvníci, až bude jasné, jestli je to kluk nebo holčička. Zůstane v zoo, naším cílem je, aby se klokaní rodinka ještě víc rozrostla,“ dodal Sušanka.

Po narození měl gram

Každé narozené mládě klokana rudokrkého váží jen jeden gram a velké je pouze jeden centimetr. Jde v podstatě o zárodek, který svůj vývoj dokončuje ve vaku samice. „Během pobytu ve vaku prodělá malý klokan v podstatě celý svůj vývoj a zvýší hmotnost dva tisíce krát,“ popsal Ondřej Kott. Klokani se dožívají až 15 let a váží od 11 až do 27 kilogramů.

Pyšný táta Skippy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.