6 nejlepších tipů na bolavá záda! Zadkem ke zdi a jedem... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

6 nejlepších tipů na bolavá záda! Zadkem ke zdi a jedem...

Bolesti zad mají pestrou paletu příčin a často se i navzájem propojují.
Bolesti zad mají pestrou paletu příčin a často se i navzájem propojují. (Shutterstock)

Bolesti zad mají pestrou paletu příčin a často se i navzájem propojují. Jeden lék proto nezabere, s jednou diagnózou mnohdy nevystačíte. Proto je ideální bolestem předcházet, nebo je preventivně utlumovat. Tady je 6 typů cvičení, která skutečně pomáhají s bolestmi zad.

1/ Pohyb vestoje

Toto cvičení provádějte před zrcadlem. Začněte tím, že stojíte na patách asi čtyři centimetry ode zdi. Ramena a hýždě na ni mějte co nejvíce přitisknuté tak, jak jen je to možné, ovšem bez námahy. Tuto pozici udržte asi 5 sekund. Kontrolujte svůj obraz v zrcadle a přemýšlejte o tom, jaké to je, stát rovně. Opakujte několikrát.

2/ Cvičení vleže

Lehněte si na pevný povrch obličejem k zemi – použijte postel, pokud má pevnou matraci, nebo si dejte na zem karimatku. Snažte se takto ležet asi 15 až 20 minut. Pokud vám to není příjemné, můžete si dát polštář pod hrudník a čelo si položit na složený ručník. Hlavu se pak pokoušejte otáčet na jednu a druhou stranu. Zpočátku to nevydržíte dlouho, ale to nevadí.

3/ Plavání

Problémem bývají záněty vyvolané ankylozující spondylitidou (zasahuje obratle, ploténky i okolní tkáně) může způsobit sníženou expanzi na hrudi. Můžete se pokusit posilovat prsní svalstvo plaváním. Tento pohyb také zvyšuje pružnost páteře, aniž by vám to bylo nepříjemné. To přispívá ke zlepšování hybnosti v oblasti krku, ramen a boků.

4/ Hluboké dýchání

Pomáhá zvýšit a udržet kapacitu vašich plic, čímž podporujete i hrudník. Sedněte nebo si lehněte a sledujte svůj dech. Pomalu se zhluboka nadechněte (měli byste cítit, že nádech vstupuje nosem). Vzduch pak přesuňte směrem k podbřišku a nechte břicho, aby se plně rozšířilo. Vydechněte nosem a vše opakujte.

5/ Jóga

Ta může odstranit bolest a zvýšit pohyblivost. Snižuje také stres a napětí a podporuje klidný spánek.

6/ Chůze

Při každé procházce věnujte pozornost tomu, jak jdete. Snažte se, aby vaše páteř byla co nejrovnější, hlava vztyčená. Pokaždé můžete své držení těla »opravit« tím, že se postavíte zády ke zdi. Vaše hlava, ramena, hýždě a paty se musí dotýkat stěny současně. Pokud musíte celý den sedět, investujte do ergonomické židle.

 Zdroj healthline.com

Přečtěte si
donlabuznik
13. 4. 2020 • 23:03

Já jsem si přečetl pár tipů na http­s://i­deaclu­b.cz­/medi­a/jak-na-bolava-zada-6-tipu-jak-se-zbavit-bolesti-i-jak-na-prevenci-proti-bolesti-zad a musím říct, že na bolest zad mi ze všeho nejvíce pomohlo cvičení. Konkrétně pak jóga je na to vážně naprosto skvělá. Stačilo mi se jí věnovat asi tak týden a už i po tak krátné době jsem na sobě začal pociťovat její příznivé účinky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.