Jak se v Americe zachraňují zvířata před hurikánem... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak se v Americe zachraňují zvířata před hurikánem...

Z texaského útulku putovali hafani až do New Jersey.
Z texaského útulku putovali hafani až do New Jersey.  (Foto Profimedia.cz)

Během katastrofického počasí, které v posledních dnech ničí Ameriku, nebyli v ohrožení jen lidé, ale i zvířata. Ať už domácí miláčci, osazenstvo zoo, nebo ti volně žijící, silný vítr a divoká voda jsou nebezpečné pro všechny. Lidé je ale nenechali na holičkách a postarali se o všechny, o které mohli.

Před hurikány Harveym a Irmou utekly z oblasti Floridy tisíce lidí, zvířata se ale mnohdy přesunout nemohla. Proto je třeba ve floridském okrese Monroe »uklidili« do vězení, přece jen je postaveno z cihel na rozdíl od dřevěných domků. Lamy, oslíci i hadi našli útočiště v celách, na podlahu pohodili trochu slámy a nechybělo ani krmení. Mačkat se s kriminálníky nemuseli, lumpy převezli do jiného zařízení.

Někdo musel 
i do bunkru

Velké stěhování měli i v miamské zoo. Vzpomnělo si totiž na tragický rok 1992, když udeřil hurikán Andrew, který měl na svědomí stovky zvířat, výběhy byly tehdy zcela zničeny. Plameňáky museli nahnat třeba i na pánské záchody. Tentokrát ale nenechali nic náhodě, většinu přestěhovali do místností, kde normálně přespávají, po předchozí katastrofě je ale stavebně vylepšili. Citlivější druhy pak převezli do betonových bunkrů.

Krokodýli ke dnu

Velkou hrůzu naháněl veřejnosti příchod hurikánu do aligátořího parku v Orlandu. Tam totiž žije na 2 tisíce aligátorů, krokodýlů i nebezpečných hadů a v případě, že by utekli, stal by se ze situace opravdový horor. Ovšem zaměstnanci hady dobře uložili a aligátory nechali v jejich klasickém prostředí. „S hurikány bojují už asi 65 milionů let a jsou v tom dobří. Prostě se nadechnou, ponoří a to počasí v klidu přečkají,“ vysvětlil vedoucí parku Mark McHugh.

Obětaví gardisté

Paradoxně na tom mnohdy byli nejhůř domácí mazlíčci, které buď evakuovali s páníčky, nebo je bohužel nechali napospas živlům. Ovšem hrdinové na ně nezapomněli a vraceli se do zaplavených domů nebo je nabírali do lodí přímo na ulici. Ani národní gardě a námořnictvu, které občanům přispěchaly na pomoc, nebyly zvířecí životy lhostejné, chlupáče brali do helikoptér stejně jako lidi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.