Velkolepá výstava: Masaryk nejen jako důstojný pán! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Velkolepá výstava: Masaryk nejen jako důstojný pán!

Výstava je rozčleněna do šesti sekcí s názvy jako například Tomáš, Profesor, Garrigue, Prezident. Ukazují Masaryka v několika rovinách včetně pohledů do soukromí.
Výstava je rozčleněna do šesti sekcí s názvy jako například Tomáš, Profesor, Garrigue, Prezident. Ukazují Masaryka v několika rovinách včetně pohledů do soukromí. (Foto Aha!: Alexandr Malachovský, Národní muzeum)

Fenomén Masaryk. V Nové budově Národního muzea v Praze byla otevřena výstava připomínající 80 let od smrti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Představuje 220 předmětů, například vycházkový oblek TGM nebo posmrtnou masku, ale i filmy či zvukové záznamy jeho hlasu.

Návštěvníci mohou také mimořádně vidět originály Rukopisů královédvorského a zelenohorského. „Nechtěli jsme Masaryka představit pouze jako politika, ale podívali jsme se na něj jako na člověka. Nemá to být žádná vzpomínající výstava na důstojného pána s bradkou na koni. Chceme se pokusit zaměřit především na mladou generaci, aby sem přišla a zkusila Masaryka pochopit a třeba trochu jeho myšlenek a ideálů převzala do svého konání,“ uvedl ředitel muzea Michal Lukeš.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.