Gynekolog, který neodhalil rakovinu pacientky (†42): Pozůstalým musí dát 1,8 milionu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Gynekolog, který neodhalil rakovinu pacientky (†42): Pozůstalým musí dát 1,8 milionu!

Iveta Soušková zemřela na rakovinu.
Iveta Soušková zemřela na rakovinu. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

S odvoláním neuspěl. Trest pro gynekologa Ivana Špenika (63), který u pacientky Ivety Souškové (†42), matky tří dětí, včas neodhalil rakovinou, platí. Podmínku mu potvrdil krajský soud.

Gynekolog z Podbořan ženu nevyšetřoval, i když si stěžovala na závažné potíže, léčil ji podle jejího manžela jen bylinnými koupelemi. Když u ní jiná lékařka diagnostikovala rakovinu, bylo už pozdě. Doktor pak ve snaze zakrýt svou laxnost padělal dokumentaci. Dopsal do ní, že vyšetření odmítala.

Okresní soud mu za to letos v lednu vyměřil podmíněný 30 měsíční trest se zkušební dobou na tři roky a zároveň mu uložil povinnost zaplatit pozůstalým odškodné ve výši 1,8 mil. Kč. Špenik se proti tomu odvolal, ale neuspěl. „Odvolání bylo zamítnuto,“ potvrdila mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Lékař k soudu nechodil. Přišel jen jednou, schovával se přitom za svým obhájcem.

Už nesmí léčit

Soud lékaři sice neukládal zákaz činnosti, protože v tomto případě by to bylo nadbytečné. Ve chvíli, kdy rozsudek nabude právní moci, k čemuž zamítnutím odvolání právě došlo, však nesmí lékař kvůli záznamu v trestním rejstříku dál praxi provozovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.