Kolegyně o napadené sestře: Útok Afghánce ji navždy změnil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kolegyně o napadené sestře: Útok Afghánce ji navždy změnil!

Sabawoon D. se prý učí česky, u soudu má ale tlumočníka.
Sabawoon D. se prý učí česky, u soudu má ale tlumočníka. (Foto Aha! Alexandr Malachovský)

Velké rozrušení a strach. To cítila zdravotní sestra (51), kterou údajně loni v říjnu napadl Afghánec Sabawoon D. (20). U soudu včera vypovídala její kolegyně. 

„Byla rozrušená a třásla se,“ tak popsala reakci napadené zdravotní sestry její kolegyně Andrea B. Ta měla loni v říjnu noční službu na stejném oddělení.

Osahával ji

„Obě jsme byly na sesterně a najednou přišel on. Ptala jsem se ho, co potřebuje, ale mě vůbec nevnímal. Kolegyni jen ukázal, aby šla za ním,“ popsala začátek incidentu. Sama zůstala na sesterně. „Po chvilce přiběhla, byla celá rozklepaná, třásly se jí ruce a já se začala klepat s ní. Řekla mi, že jí osahával prsa a sahal si do rozkroku. Měla zarudlé zápěstí, prý ji tahal k posteli. Zavřely jsme se na sesterně a volaly sanitáře. Pak už nikdy nebyla jako dřív,“ řekla o kolegyni.

Zdravotnice Andrea B., která byla útoku nejblíže.

Anglicky nerozuměl

Ženy přivolaly také lékařku, a nakonec ještě lékaře z ambulance, který jako jediný z nich uměl anglicky. „Šel jsem se tam podívat a on ležel na posteli a spal. Pořád si ukazoval na bok, že ho bolí. Komunikaci komplikovala jeho špatná angličtina, myslím, že vůbec nepochopil, co mu říkám,“ vysvětloval soudu lékař Milan B., který o incidentu sepsal interní záznam a Sabawoonu D. řekl, aby nemocnici opustil. „Nejdříve si šel zase lehnout, pochopil to až na druhou výzvu,“ dodal lékař.

Nese si trauma

Zdravotní sestra útokem utrpěla trauma, které včera u soudu popisoval psychiatr Jiří Švarc. „Odmítla se zúčastnit vizity na tom pokoji, bojí se návštěv, špatně spí. Doporučil jsem jí léčbu u psychiatra a její potíže přetrvávají i téměř rok od události. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou,“ uvedl znalec.

Stěžovala si na nemocnici

Zazněl také záznam z hovoru na linku 158, který napadená podnikla následující den. „Na pracovišti mě sexuálně obtěžoval doprovod pacienta. Čekala jsem, že se k tomu někdo z vedení postaví a nic. Kdyby udělal něco maminkám, co tam jsou s malýma dětma, to by asi bylo ještě horší,“ řekla operátorce tísňové linky. Ta jí vysvětlila, jak bude policie po oznámení postupovat.

Prý chtěl lék na bolest

Sabawoon D. je obžalován z pokusu o znásilnění zdravotní sestry v pražské nemocnici Na Bulovce. Tam byl loni v říjnu s malým bratrem, který se léčil se žloutenkou. Do České republiky se dostal se svým otcem, který byl tlumočníkem českých vojáků v Afghánistánu. Obvinění odmítl. „Měl jsem problémy s pravým bokem a šel jsem hledat lékařskou pomoc, problém byl v komunikaci,“ hájil se v pondělí. Hrozí mu až pět let vězení.

Na video ze soudu se můžete podívat zde:

Přečtěte si
hejhej
13. 9. 2017 • 13:45

Afgánec - nadržené, primitivní hovado zaslouží pořádný trest. Muslimové jsou primitivové, se středověkými názory ( podle koránu) a mezi civilizovanou společnost nepatří !!!!! Když chci žít v cizí zemi, tak se ve všem přizpůsobím. Jenom muslimská verbež toho není a nikdy nebude schopná.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.