Nejhorší obavy se naplňují: Irma není poslední hurikán! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nejhorší obavy se naplňují: Irma není poslední hurikán!

Nejsilnější hurikán všech dob?!
Nejsilnější hurikán všech dob?! (Foto ČTK, Reuters)

Nejstrašnější obavy meteorologů se staly skutečností. Hurikán Irma dorazil do Karibiku a se zemí rovná vše, co mu stojí v cestě. Na ostrově Barbuda zdevastoval 95 procent domů, na svědomí má ale bohužel i lidské životy. 

Úřady zatím hlásí 10 obětí včetně malého miminka, další desítky lidí se však pohřešují – včetně královny krásy Ashy Frank (27) a její těhotné sestry Afíji (29).

Někdejší miss Antigua i její sestra se zrovna nacházely v nově postaveném domě své matky na ostrově Barbuda. To je jeden z tzv. Závětrných ostrovů, jeden z ostrovů státu Antigua a Barbuda. „Byly jsme v kontaktu přes aplikaci Whatsapp, naposled se ozvaly okolo půl jedenácté večer.

Tou dobou to tam muselo dorazit. Od té doby se neozvaly a já nemám jak zjistit, jestli jsou v pořádku...“ pláče jejich tetička Ruth Bolton a tím, že by své neteře chtěla opět obejmout. „Na bouře byly vždycky dobře připraveny, ten dům je cihlový, třeba to ustál,“ doufá Ruth, že příbytek jejích neteří bude v pěti procentech těch nejpevnějších, které řádění hurikánu přežily...

Hurikán Irma
Vítr: 298 km/h
Poryvy: až 354 km/h
Tlak: 921 mb/hPa
Pohyb: SV 27 km/h
Stupeň 5 z 5

Surfař hledal adrenalin: Vlna mu zlomila vaz!
Byl mladý, talentovaný a velmi odvážný! Právě to ho nakonec stálo život... Profesionální surfař Zander Venezia (†16) věřil, že právě hurikán Irma mu přinese jeho vytouženou vlnu. Jednu parádní si vyhlédl a se svým prknem se na ni nadšeně vrhl...

Své schopnosti ale bohužel podcenil a obří vlnu zkrotit nedokázal – z prkna ho bez milosti smetla! S bezbranným mladíkem si rozbouřené moře chvíli krutě pohrávalo, nakonec jeho bezvládné krvácející tělo vyplavilo na břeh. Celému dramatu musel bezmocně přihlížet jeho kamarád. „Dostal ránu do vazu, možná se uhodil o útes, možná ho zabilo jeho vlastní prkno,“ zněly první závěry záchranářů, kteří už mladíkovi nedokázali pomoci.

Robert De Niro (74) chce pomoci 1800 lidí: Spasitel Barbudy!
Osud zdevastovaného ostrova Barbuda není lhostejný hollywoodskému herci Robertu De Nirovi (74). Sám chtěl totiž v tropickém ráji nechat vybudovat luxusní rezort Paradise Found. Plány se ale rychle rozhodl odložit – napřed chce pomoci zpět na nohy těm, kteří na Barbudě přišli o střechu nad hlavou! „Můj tým bude úzce spolupracovat s vládou a znovu vybudujeme to, co nám příroda vzala,“ přislíbil slavný herec pomoc ostrůvku, na němž žije asi 1800 obyvatel.

Irma není sama... Už se točí další oči!
Fotografie zkázy, kterou za sebou nechává hurikán Irma, nahánějí hrůzu. Jenže peklo pro obyvatele karibských ostrovů zdaleka nekončí – nad oceánem už se formuje další zlověstné oko! Hurikán José je zatím sice slabší, o víkendu by měl ale proletět stejnými oblastmi jako Irma! U pobřeží Mexika se pak v hurikán přeměnila tropická bouře Katia.

Co na to meteorologové?

„Není to nic neobvyklého, zkrátka hurikánová sezóna,“ vysvětlil expert Dr. Gerry Bell s tím, že kombinace hurikánů Harvey, Irma, José a Katia nemá nic společného s globálním oteplováním. „Prakticky všechny hurikány nastávají od půlky srpna do půlky října. Děje se jen to, co jsme předpovídali...“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.