Rádce Aha! Jak poznat šikanu ve škole? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rádce Aha! Jak poznat šikanu ve škole?

Šikana negativně ovlivní oběť na celý život.
Šikana negativně ovlivní oběť na celý život. (Foto: ara)

Už víc než týden děti chodí do školy. Většina s nadšením, jiné to berou laxně, ovšem některé se vůbec netěší a dokonce se bojí. Proč? Protože zažily nebo zažívají šikanu.

Právě nyní je ideální doba z hlediska prevence tohoto nešvaru. Rodiče by měli být především všímaví, věnovat potomkům hodně času, vyslechnout jejich starosti. „Šikana je dlouhodobý proces. A právě v jejích počátcích je ještě dítě/oběť ochotné o prvních fázích mluvit. A rodiče by to neměli zlehčovat a dítěti by měli věřit,“ říká dětský psycholog PhDr. Miloslav Čedík. 

Jak ji poznat a řešit

Pokud rodiče zaznamenají nějaké signály, je potřeba situaci hned řešit. „Ideální je začít u třídního učitele. Zajímat se o to, jak dál bude kantor a vedení školy postupovat,“ vysvětluje Čedík a dodává: „Někdy může oběť i agresor tzv. volat o pomoc a ani se nemusí o samotnou šikanu jednat.

Jde o to, že v rodině je něco v nepořádku, např. rozvod, vážná nemoc. Pokud se šikana prokáže, škola musí zaujmout stanovisko, upozornit ostatní rodiče a případně povolat odborníka, který bude řešit problém s celým kolektivem.“

Smutek je vidět

„Představte si zdravé dítě, které vidí svět barevně. Je bezstarostné a veselé. V případě, že je s ním v dětském kolektivu zacházeno špatně, jeho okolí zešedne a dítě smutní, má zdravotní potíže často psychosomatického původu,“ vypočítává Miloslav Čedík.

Varovné signály 

nechutenství, zvracení, bolest hlavy, břicha, ranní zvýšená teplota, nechuť a obava jít do školy, simulace nemoci, modřiny a podlitiny na těle dítěte, pomočování

Když se neřeší

Pokud rodiče signály šikany bagatelizují, může se dítěti pomalu hroutit svět. „Školák to vyhodnotí tak, že není žádná spravedlnost a nikdo mu nepomůže. A tohle stigma si ponese celý život,“ vysvětluje následky šikany dětský psycholog.

Odborná pomoc

Se školou by měl v těchto situacích spolupracovat odborný konzultant. Obraťte se na pedagogicko-psychologickou poradnu nebo na středisko výchovné péče. Dětský psycholog by měl situaci řešit nejen s obětí, ale i s agresorem, někdy i s celým kolektivem.

Nejhorší scénář je sebevražda

Psycholog Čedík řešil šikanu i v mateřské škole. To je ale podle něj výjimečný případ. Zato na základní škole na prvním stupni se šikana vyskytuje často. „Rodiče a pedagogové, buďte opravdu všímaví. Nejhorší scénář, který může nastat v důsledku šikany, je sebevražda dítěte,“ nabádá dospělé dětský psycholog.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.