Česko obchází strach: Ptačí chřipka se šíří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Česko obchází strach: Ptačí chřipka se šíří!

Na přehradě Rozkoš sebrali hasiči 250 mrtvých ptáků.
Na přehradě Rozkoš sebrali hasiči 250 mrtvých ptáků. (pro Aha! – Michal Fanta, Kateřina Kalibánová)

NOŘÍN/ROZKOŠ – Strach a beznaděj se nyní vznáší nad Nořínem na Orlickoústecku. Během jediné noci zde byl zlikvidován celý velkochov brojlerů (kuřat na výkrm) a přes den se pokračovalo v likvidaci drůbeže místních obyvatel. Během několika málo hodin se tak celá oblast proměnila v území smrti. A co je nejhorší, ptačí chřipka se šíří Českem dál!

Vyvraždění 28 000 kusů chovných brojlerů z chovů nakaženého ptačí chřipkou bylo dokončeno včera v brzkých ranních hodinách. „Brojleři se likvidovali ve speciálních plynových kontejnerech, tedy stejným způsobem jako minulý týden v Tisové,“ řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský. Včera odpoledne pak speciální veterinární »skupina smrti« z Brna dokončila likvidaci více než 200 kusů domácí drůbeže. Po fiasku z Tisové se však rozhodli prozatím ušetřit papoušky místního chovatele, z nichž valná část žije ve voliérách. „Budeme je ale pravidelně kontrolovat,“ uklidňuje mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová. V celé oblasti tří a deseti kilometrů od centra nákazy platí mimořádné veterinární opatření, všechny příjezdové cesty do Nořína jsou uzavřené a hlídá je policie. Pouští jen místní obyvatele.

Virus ptačí chřipky se i přes přísná opatření dál šíří. I labuť, kterou v pondělí našli veterináři v Lednici na Břeclavsku, uhynula na pro člověka nebezpečný virus H5N1. V okolí Lednice se ale žádná speciální opatření nechystají. „Jde pouze o jednoho uhynulého ptáka. V okruhu čtyř kilometrů budeme pátrat po dalších,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Daleko horší je situace na přehradě Rozkoš u Náchoda. Včera zde hasiči ve speciálních oblecích sebrali asi 250 mrtvých racků. Někteří z nich už byli v pokročilém stádiu rozkladu, jiní uhynuli nedávno. „Torza ptáků budou otestována na ptačí chřipku. Výsledky bychom měli znát v pátek,“ řekl krajský epidemiolog Josef Valenta.

Pro celou republiku už platí přísná bezpečnostní opatření. Všechny farmy, kde chovají ptáky volně, je musí do soboty buď uzavřít, nebo chovy zasíťovat. Od pondělí pak bude také platit zákaz výstav.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.