Podívaná v pavilonu goril: Mlsoun Ajabu bojoval s trny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Podívaná v pavilonu goril: Mlsoun Ajabu bojoval s trny!

Za co tu pichlavinu chytit?
Za co tu pichlavinu chytit? (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Opičí gurmán roste z goriláčka Ajabu (14 měsíců) v pražské zoo. Pochutnával si na ostružinách, které mistrně oždiboval z větvičky mezi pichlavými trny.    

Děti se učí jíst příborem, gorilí mláďata trénují prstíky, jazýček a pysky, aby zvládla kulinářské hodování mezi ostrými trny. Ajabu je mlsný šikula. Chvilku váhavě seděl nad pichlavou větví, pak ji ale vzal odvážně do ruky a opatrně obíral prsty a pusou. Takové dobrotě nemohl odolat, i když ho místy píchla.

Ovoce gorily dostávají kvůli udržení zdravé hmotnosti jen trochu, a tak jim vždy chutná. „Mají šikovné prsty. Plody jimi vyďobávají i mezi trny. Mají také hodně pohyblivé a tvárné pysky. Dokáží je protáhnout do špičky a jako prstíčkem jimi ostružiny obírají,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová. Kromě ostružin si podle kurátora primátů Víta Lukáše dají pražské gorily s chutí také ostnaté šípky nebo aktáty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.