Tragédie ve Studénce: Začaly závěrečné řeči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tragédie ve Studénce: Začaly závěrečné řeči!

Na lavici obžalovaných včera sedělo sedm mužů, tři se omluvili.
Na lavici obžalovaných včera sedělo sedm mužů, tři se omluvili. (Foto Aha! – Karel Janeček, ara)

 Víc než dvě hodiny! Tak dlouho trvala včera u soudu závěrečná řeč žalobce v případu děsivé nehody rychlíku u Studénky na Novojičínsku. Na verdikt čeká deset obžalovaných.

Státní zástupce Aleš Kopal má jasno, podle něj je za tragédii zodpovědných deset mužů. Každý z nich v jiné míře zavinil pád mostu, který se dělníkům zhroutil přímo pod rukama. Do ruin vzápětí narazil rozjetý vlak.

Rozjetý rachlík narazil do zříceného mostu.

„Pokud by si obžalovaní plnili povinnosti v rámci svého pracovního zařazení, a kdyby nezanedbali své povinnosti, dalo se zabránit pádu rekonstruované mostní konstrukce a následnému střetu s vlakem,“ řekl před soudem Kopal. Všem navrhuje tresty od 2 do 5 let. Tři z deseti údajných viníků nepřišli, omluvili se. Zítra jsou na programu závěrečné řeči obhájců, a poté budou mít možnost se hájit sami obžalovaní.

8 mrtvých, 95 zraněných

Hrůzné neštěstí se odehrálo 8. srpna 2008 po půl jedenácté dopoledne. Rychlík číslo 108 Comenius z Krakova do Prahy narazil do mostu, který se krátce předtím zřítil. Šest lidí zemřelo na místě a v nemocnici další dva. 95 pasažérů se zranilo, někteří mají doživotní následky. Hmotné škody dosáhly 177,5 milionu korun. Soud trvá už šest let.

Tragédii u Studénky připomíná památník se jmény obětí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.