Petr Jirmus, expilot Václava Havla: Spal v kabině za letu? Na palubě měl 130 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Petr Jirmus, expilot Václava Havla: Spal v kabině za letu? Na palubě měl 130 lidí!

Petr Jirmus
Petr Jirmus (: Travel Service)

PRAHA – Mohlo dojít k tragickému neštěstí! Podle informací MF Dnes totiž Petr Jirmus (49), kapitán letadla společnosti Travel Service, eso mezi piloty a mj. bývalý pilot prezidenta Václava Havla, ztratil vědomí nebo usnul za letu nad Švýcarskem!

Mohlo dojít k tragickému neštěstí! Podle informací MF Dnes totiž Petr Jirmus (49), kapitán letadla společnosti Travel Service, eso mezi piloty a mj. bývalý pilot prezidenta Václava Havla, ztratil vědomí nebo usnul za letu nad Švýcarskem! A to se 130 pasažéry na palubě! Na letadlo, které nekomunikovalo s dispečery, se nalepily švýcarské vojenské stíhačky. A mohly ho klidně sestřelit! Navíc druhý pilot v kabině vůbec nebyl!

Petr Jirmus patří mezi nejlepší piloty u nás. Dříve působil mezi piloty vládní letky, řídil letadla exprezidenta Václava Havla a stal se i dvojnásobným mistrem světa v akrobatickém létání. Před sedmi lety si těžce poranil páteř, ale lékaři mu opět povolili létat. Teď je šéfpilotem Travel Service.

Co přesně se stalo 20. dubna během osudného letu z Tenerife do Prahy, není dosud jasné. Letadlo se při přeletu nad Švýcarskem nehlásilo dispečerům. Švýcary na to upozornili už předtím francouzští kolegové, se kterými Jirmus také nekomunikoval. Protože letadlo mířilo na Ženevu, vyrazily k němu švýcarské stíhačky kvůli obavě z teroristického útoku. Piloti viděli Jirmuse, jak ve strnulé poloze leží v kabině. Mohl být buď v bezvědomí, nebo spal. Naštěstí se asi po půl hodině probral a začal komunikovat. Otázkou je, kde po celou dobu byl druhý pilot. Ten totiž může kabinu opustit pouze na dobu nezbytně nutnou, například na toaletu. Rozhodně ale ne na půl hodiny.

Ředitel Travel Service Roman Vik incident popírá. Sám Jirmus je služebně v Ománu, a tak se k záležitosti zatím nevyjádřil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.