30 tisíc bicyklů na jednom »pohřebišti«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

30 tisíc bicyklů na jednom »pohřebišti«!

Kol je tu na 30 tisíc!
Kol je tu na 30 tisíc! (Foto Profimedia.cz)

Nejen v Číně se stává fenoménem tzv. bikesharing, tedy systém veřejného sdílení kol. Někdy však tenhle praktický a levný způsob vzájemného půjčování bicyklů může dopadnout tak jako v Šanghaji, kde tisíce kol skončily na gigantickém »pohřebišti«.

Cílovou skupinou bikesharingu jsou lidé, kteří se ve městě potřebují během chvíle přepravit na krátkou vzdálenost. V jednom z mnoha určených stanovišť si kolo vyzvednou a na jiném ho zase vrátí.

Některá jsou tu tak dlouho, že prorůstají křovinami.

Zarůstají vřesem

Nejde tedy o klasickou dlouhodobou půjčovnu kol, ale o jejich krátkodobé využívání. Tomu odpovídá i cena, první hodina bývá zpravidla zdarma. Právě to však může být kamenem úrazu, protože, jak ukazuje právě příklad z Šanghaje, je-li něco zadarmo, lidé mají tendenci se o to nestarat. Tisíce obyvatel čínské metropole proto nechávají kola mimo vyhrazená stanoviště, a bicykly se tak hromadí v ulicích.

Tamní úřady je tedy začaly svážet na parkoviště na periferii a kola se tu hromadí. Už je jich tu na 30 tisíc, přičemž některá tu stojí tak dlouho, že prorůstají křovinami.

Co s tím?
Podobných cyklo-hřbitovů je navíc několik i jinde než v Šanghaji, a tak čínská vláda začala dumat, co s tím. Ve hře je zvýšení počtu parkovacích stanovišť, zdražení či půjčování na jméno.

Z parkoviště na periferii Šanghaje je cyklo-hřbitov.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.