Už pět let varují před nebezpečnými potravinami: Tohle je jed! Češi kvalitě jídla nevěří. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Už pět let varují před nebezpečnými potravinami: Tohle je jed! Češi kvalitě jídla nevěří.

Fotografie
Fotografie (internal)

Téměř polovina Čechů si myslí, že bezpečnost potravin je u nás nízká, ještě větší množství lidí pochybuje, že je jídlo v obchodech a restauracích skutečně kvalitní. Vyplývá to z průzkumu potravinářské inspekce.

Už pět let mohou lidé jako vodítko bezpečného nákupu jídla používat web Potraviny na pranýři.cz. Ten spravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a za dobu jeho existence se na něm objevily tisíce položek, jejichž konzumace vám v lepším případě zkřiví úsměv, v tom horším vám zničí zdraví. Příkladem nebezpečných potravin je kuřecí maso se salmonelou či olivy barvené jedovatým roztokem!

Jdou po ceně
SZPI si teď nechala zpracovat průzkum, podle kterého 50 % respondentů moc nevěří v bezpečnost potravin, 74 % zase v jejich kvalitu. Inspekce se ale také chlubí, že drtivá většina respondentů uvádí, že jim Potraviny na pranýři pomáhají se rozhodnout, kde a co koupí.

Jsou ale i takoví, kteří slyší jen na cenu. „Vědomě konzumují i potraviny, o jejichž kvalitě nejsou zcela přesvědčení,“ říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Výrobci šidí
Podle šéfa inspekce Martina Klanici kvůli obrovském tlaku ze strany obchodních řetězců se výrobci snaží nahrazovat dražší složky potravin levnějšími. Aby se tak dostali do požadovaných cenových relací odběratelů. „Pak se stane, že na obale je něco a uvnitř něco jiného.

Takže vidíme trend, že výrobci jsou hnáni do kouta, a někdy jim nezbývá než uhnout s kvalitou, aby mohli prodávat,“ vnesl trochu světla do zapeklité situace Klanica.

Potraviny na pranýři v číslech

*Na webu se za 5 let objevilo 3714 různých šarží potravin, z čehož 1558 bylo v kategorii nebezpečné, 1207 bylo falšovaných a 949 nejakostních.

*Skoro 500 provozoven bylo ledna 2015 uzavřeno, nejvíce bylo restaurací (260) a malých obchodů (180).

*Stránky navštívilo za dobu existence přes 4,3 milionů návštěvníků.

Na co web upozorňuje? Na nebezpečné potraviny!

Ty mohou obsahovat mikroorganismy (např. salmonelu, listerii či plísně), jejichž konzumace může je zdravotním rizikem. Web aktuálně varuje např. před plesnivým sýrem Krolewski z Polska, zmrzlinou obsahující alergeny z Maďarska nebo českou sladkou modelínou překračující limit přídatných látek.

Falešné potraviny

Ty klamou spotřebitele, protože ten uvnitř najde něco jiného, než se uvádí na obalu. Současnými příklady jsou např. doplněk stravy Q10 koenzym s menším než uváděným obsahem koenzymu, med s netypickou bonbonovou příchutí salám Vysočina s nižším obsahem bílkoviny.

Nejakostní potraviny

Jejich kvalita nedosahuje jakosti deklarované výrobcem. Takové potraviny nejsou zdraví nebezpečné, jen za své peníze nedostanete požadovanou kvalitu. Příklady jsou: víno Modrý poutník s chutí a vůní nežádoucích těkavých látek, polský tavený sýr se smetanou s větším, než uvedeným obsahem soli.

Provozovny

Web také od ledna 2015 informuje o provozovnách, kde konzumace může být zdravotním rizikem. Jedná se převážně o vietnamské restaurace, či venkovské obchody, inspekce se ale zaměřuje třeba také na e-shopy. Zavřeny byly dosud jen dva.

Co ke kvalitě potravin také řekli? 

Martin Klanica, šéf SZPI

„Úřední kontrola nemůže eliminovat vše a zaručit stoprocentní ochranu. Že bychom v budoucnu nezachytávali závadné potraviny, to můžu, bohužel, vyloučit.“
Marian Jurečka, ministr zemědělství KDU-ČSL
„U výrobků z České republiky bývá nejnižší míra pochybení.“

www.potravinynapranyri.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.