Na poli vykopali válečnou stíhačku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na poli vykopali válečnou stíhačku!

Z báchorky o sestřelené stíhačce udělala parta nadšenců skutečný příběh.
Z báchorky o sestřelené stíhačce udělala parta nadšenců skutečný příběh. ( Foto Aha! – Jiří Krušina, pro Aha!/Marek Pietoň)

Dvacet nadšenců vykopalo u Krnova sovětský bitevník IL-2. U města ho při náletu 28. března 1945 sestřelili nacisti.

O stíhačce se Klub přátel Suchdolu nad Odrou dozvěděl náhodou od pamětníka. „Pán si pamatoval, že jako kluk nacházel v poli kousky letadla. Zkusili jsme udělat průzkum a místo jsme lokalizovali,“ řekl Petr Bartošík z leteckého muzea v Suchdole.

Kopat začali o víkendu. Motor stroje a další fragmenty se nacházely pouhých 20 centimetrů pod povrchem. O tom, že byl opravdu mělko, svědčí poškození zemědělskými stroji. „Našli jsme několik zubů radlic, které se o motor vážící přes 800 kilogramů urazily,“ prozradil Bartošík.

Pátrají v Rusku
Fragmenty stíhačky převezli nadšenci do muzea, kde je budou rok restaurovat. Podle čísla motoru za pomoci kolegů v Rusku a z tamních archivů zjistili, že pilotem byl gardový nadporučík Jevgenij Borisovič Žebrovskij. „Nyní budeme pátrat i po jeho osudu a rodině,“ dodal Petr Bartošík.

Unikátní muzeum
Klub přátel v Suchdolu nad Odrou provozuje letecké muzeum plné fragmentů a částí sestřelených letadel. U mnohých jsou i osobní dokumenty pilotů a jejich dohledané osudy, a u některých i snímky z dojemných setkání s pozůstalými.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.