Jak poznat kvalitní burčák? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak poznat kvalitní burčák?

Burčáková sezona je tady!
Burčáková sezona je tady! (archiv Blesku)

Sezóna burčáku je po roce zase tady! Abyste si ale opravdu pochutnali, musíte burčák pečlivě vybírat, správně skladovat a vypít včas. Nechcete se nechat napálit a místo kvalitního buráčku koupit nějakou břečku? Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly. Aha! vám poradí, jak na to.

3 tipy, jak nenaletět:

*Omrkněte bublinky

Dobrý burčák poznáte na první pohled. Správně vyrobený a skladovaný burčák totiž stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.

*Zkontrolujte barvu

Burčák by měl mít okrovou barvu, může být i mírně nahnědlý. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný.

*Přičichněte si

Kvalitní burčák je velmi dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben. V jeho vůni by neměla být ani stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí o špatné surovině nebo o chybách v procesu výroby! „Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek,“ upřesňuje Marek Babisz, sommeliér Národního vinařského centra. Stále by ale měl mít svěží nasládlou chuť a příjemnou vůni.

Jak vzniká:

Jde o jeden z nejpřírodnějších nápojů, který vyrábí příroda sama. Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Během poměrně krátkého období, kdy se pije, obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Nejlepší je plast

Bojíte se, aby vám burčák nevybuchl? Myslete na to už při nákupu. Pro přenášení i skladování je nejlepší plastová nádoba (PET nebo kanystr). Uzávěr ale nesmíte úplně dovřít, aby měl kam unikat oxid uhličitý, který vzniká kvašením a mohl by zapříčinit výbuch. Pokud zakoupenou dobrotu nestihnete vypít, uskladněte ho v chladnějším prostředí. Tím zpomalíte průběh kvašení a pochutnáte si na něm ještě i druhý den.

Víte, že...

...burčák se může prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu a smí být vyroben jen z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice?

Popíjejte s mírou

Staří vinaři říkají, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik nám v těle koluje krve. Protože ale pravý burčák obsahuje o trochu více alkoholu než pivo, lékaři nevidí příliš rádi, když se burčák pije po litrech. Raději si konzumaci rozložte do několika večerů.

Prospívá zdraví

Burčák nejen skvěle chutná, ale dělá dobře i našemu zdraví. Díky vysokému obsahu kvasinek obsahuje vitamín B. S jeho pomocí umí ochránit sliznice a zažívací trakt, pozitivně působí na činnost srdce a brání nervovým a kožním poruchám.

Kde se prodává

Burčák kromě Česka bez obtíží najdete už jen na Slovensku, v Německu a Rakousku. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.