Zmršená rekonstrukce?! Vyškrtnou zastávku ze seznamu památek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zmršená rekonstrukce?! Vyškrtnou zastávku ze seznamu památek?

Zastávka po rekonstrukci.
Zastávka po rekonstrukci. (Foto ČTK, ČT, ara)

S velkou slávou v červnu otevíralo Brno rekonstruovaný architektonický skvost z roku 1926 – zastávku na Obilním trhu. Oprava měla zachovat její věrnou podobu, nyní to vypadá na pořádnou ostudu!

Funkcionalistické stavbě hrozí, že vypadne ze seznamu kulturních památek. „Došlo k demolici až poloviny původní stavební hmoty, z níž zůstaly pouze roxory (výztuže). Tuto původní hmotu již nebude možno nikdy obnovit,“ uvedl restaurátor Radek Ryšánek. Neopravitelně zničené jsou podle něj původní keramické obklady a podzemní část se záchodky byla zasypána sutí a zalita betonem.

Takto je zachycena na archivním snímku, vidět je vstup do podzemních toalet.

Při otvírání přitom architekti z Ateliéru RAW, kteří pro město opravu projektovali, tvrdili, že se podařilo obnovit vše tak, jak to architekt Oskar Poříska v roce 1926 navrhl. „Naše odborníky teď čeká šetření k výsledné podobě provedené rekonstrukce.

Poté bude pořízená fotodokumentace aktuálního stavu předána k odbornému posouzení příslušné komisi ministerstva kultury,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Víte, že...
...městská část Brno-střed zaplatila za rekonstrukci 2,7 milionu korun? Práce trvaly rok a půl.

Takto byla při opravě rozebrána.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.