Komunista Jiří Dolejš - Zmlátili ho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Komunista Jiří Dolejš - Zmlátili ho!

Skoro znetvořený dorazil včera odpoledne poslanec KSČM Jiří Dolejš mezi kolegy do Poslanecké sněmovny. Po útočnících, kteří ho v noci na včerejšek napadli, policie pátrá.
Skoro znetvořený dorazil včera odpoledne poslanec KSČM Jiří Dolejš mezi kolegy do Poslanecké sněmovny. Po útočnících, kteří ho v noci na včerejšek napadli, policie pátrá. (Aha!: Kateřina KOVÁŘOVÁ)

PRAHA – Šok! V noci na středu v Bubenečské ulici napadli tři neznámí útočníci místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše. Tloukli ho pěstmi, kopali do něj a nadávali mu do komunistických sviní. Dolejš útok nahlásil policii. Ta případ vyšetřuje.

„V současné době policejní komisař čeká na lékařskou zprávu a teprve na jejím základě případně zahájí trestní řízení také pro trestný čin úmyslné ublížení na zdraví,“ dodala policejní mluvčí Eva Miklíková. Za to pachateli hrozí až dva roky vězení. Dolejš byl dopoledne v péči lékařů, odpoledne se již zúčastnil zasedání Sněmovny.

„Jsem z toho dost překvapen a zděšen. Přičítám to vlivu různých politických kampaní, které hlásají, že proti komunistům je možno cokoli,“ řekl k tomu Dolejšův poslanecký kolega František Beneš (KSČM). „Je to velký škraloup na obrazu naší společnosti,“ dodal. Podle Pavla Kováříka, šéfa poslanců KSČM, není Dolejš v obličeji příliš k poznání. Celá sněmovna je pobouřena. Někteří poslanci se dokonce obávají, aby se útoky nerozrostly.

Pachatelům je okolo 30 let, jsou podsadité postavy asi 180 cm vysoké, a na sobě měli světlá trička a džíny.

Dolejš: Kopali mě do hlavy

Jaký je podle vás důvod napadení?
„Byl to cílený útok. Vyplývá to z toho, že předtím předcházely nadávky na mou politickou příslušnost. Po útoku mi zůstala peněženka i aktovka, takže loupežné přepadení to rozhodně nebylo. Bylo to napadení. Bylo to vyloženě proto, že jsem z komunistické strany, padla tam slova jako komunistická svině, komunistický hajzl.“

Jak jste postupoval po napadení?
„Byl jsem na policii, protože se jedná o cílený útok na veřejného činitele, což je trestně právní věc, takže tady by měl být iniciativní stát. Útočníky jsem bohužel nemohl příliš jasně identifikovat, tak jsem je aspoň popsal typově.“

Budete se s těmi útočníky chtít vidět, vyříkat si to s nimi?
„K těm lidem nemám nějaký zvláštní vztah, protože kopat do ležícího člověka, případně složit člověka ranou zezadu, to asi nebudou lidi, se kterými bych se chtěl vidět. Nemám jim co říct.“

Jak na to reaguje vaše okolí, nebojíte se třeba o svou rodinu?
„Uvidíme, jaké budou ohlasy. Je fakt, že mi přišlo pár sprostých mailů, ale ty tonou v záplavě sympatií. Takže si myslím, že kdo se bojí, nesmí do lesa.“

Čtěte více v tištěném Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.