Juřenovi jeli na dovolenou a sousedé jim volali: Hoří vám dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Juřenovi jeli na dovolenou a sousedé jim volali: Hoří vám dům!

Dům rodiny hořel obrovskými plameny.
Dům rodiny hořel obrovskými plameny. (Foto pro Aha! – Jana Gogová, HZS)

Začínala jim dovolená, a hned taky skončila. Juřenům z Morkovic na Kroměřížsku začal hořet dům ve chvíli, když mířili na chatu, kde si plánovali užít volné dny. Vychovali v něm 7 dětí, teď je stavení v troskách.

„Vydala jsem se na chatu, manžel měl za pár hodin přijet za mnou, těšili jsme se na pár dnů pohody a klidu, místo toho přišla úplná hrůza,“ smutní Jana Juřenová (54) a její muž Stanislav (57) pokračuje: „Ještě na cestě mi volali sousedi: »Stando, hoří u vás«. Když jsme se bleskově vrátili, hasiči už měli uhašeno, všude spoušť, co neschlamstly plameny, poničila voda, přišli jsme doslova o střechu nad hlavou.“

Azyl u dcery
Teď bydlí s manželkou u jedné z dcer, mají velikou rodinu se sedmi dětmi ve věku od 34 do 16 let. Dvě nejmladší ještě bydlí s rodiči a tak Barborka (18) a František (16) museli o prázdninách na internát. „Úplně mi vyhořel pokoj, osobní věci, dvě komody, skříně, měla jsem tam třeba školní pomůcku – paruku za dva a půl tisíce,“ popisuje Barbora, která se učí kadeřnicí.

Úmysl?
Od čeho jim dům vzplál, zatím netuší. „Hasiči mluvili o technické závadě či samovznícení, více se ale přikláněli k tomu, že dům někdo úmyslně zapálil,“ mluví Jana o děsivém podezření. „Vyšetřovatelé příčinu stále prošetřují, dosud není známa,“ uvedla mluvčí policie Simona Kyšnerová.
Kdo by jim chtěl ublížit, netuší. „Jsou to moc hodní lidí, skvělá rodina. Tak už to někdy je, že neštěstí dopadne na ty, kteří si to vůbec nezaslouží,“ doplňuje starosta Morkovic-Slížan Pavel Horák (57).

Víte, že...
...Morkovice na podporu rodiny vypsaly sbírku? Finanční prostředky lze zaslat na zvláštní účet města: 280656505/0300, nebo donést přímo na radnici.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.