Musíte se nutit v létě pít? Těchto 5 potravin vás zachrání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Musíte se nutit v létě pít? Těchto 5 potravin vás zachrání!

Dopřejte si osvěžení!
Dopřejte si osvěžení! (istock.com)

Dodržovat pravidelný pitný režim musíme celý rok, a ještě víc je to nutné v létě. Výhodou je, že vodu nemusíme přijímat jen ve formě nápojů. Existují totiž potraviny, které jsou také vhodným zdrojem tekutin. Možná vás překvapí, že k nim patří i květák.

Grepefruit

Grep obsahuje okolo 89 % vody. Nejenže udržuje organismus hydratovaný, ale zrychluje i metabolismus, což se doporučuje při redukční dietě. Navozuje pocit sytosti, je bohatý na vlákninu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Můžete si jej dopřávat samostatně, jako součást ovocných salátů, nebo ve formě džusu. Pokud ale berete léky, měli byste být na pozoru. Je dokázané, že grep u některých z nich snižuje jejich účinnost (např. antibiotika, léky na vysoký krevní tlak nebo antikoncepční pilulky).

Jahody

Není snad jiného typicky letního ovoce než jahod. A ty nesmějí na seznamu potravin, které zavodní organismus, chybět. Obsahují až 91 % vody a tělo zásobují vitaminy A, B a E. Jsou velmi bohatým zdrojem vitaminu C (dokonce srovnatelným s citrusovými plody). Jejich konzumace prospívá krevnímu oběhu a vylučování. Jsou také prevencí vzniku žlučových a ledvinových kamenů. Jahody se hodí do ranního smoothie, do jogurtu nebo jen tak jako svačinka během dne.

Vodní Meloun

Jak už jeho název napovídá, obsahuje hodně vody. Přesněji řečeno většinu melounu tvoří voda (90 %) a jeho konzumace nám pomáhá k doplnění tekutin a také důležitých prvků, jako vápník, hořčík, draslík a sodík, které udržují naše tělo hydratované. Je zdrojem beta-karotenu, z nějž vzniká vitamin A, dále vitaminu C a liteinu a zeaxantinu, které prospívají našim očím a chrání je před různými druhy očních infekcí.Meloun si můžete dopřát samotný nebo jej rozmixovat a zamrazit jako zmrzlinu.

Květák

Americký spisovatel Mark Twain měl květák v oblibě a jednou o něm dokonce napsal: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským vzděláním.“ Věční dietáři určitě květák mají ve svém jídelníčku pro jeho nízký obsah sacharidů. Patří ale také mezi zeleninu s vysoký obsahem vody (okolo 88 %). Jeho pravidelná konzumace navíc snižuje riziko rakoviny tlustého střeva i dalších orgánů, brání vzniku osteoporózy, lámavosti nehtů a má i příznivý vliv na tvorbu kolagenu.

Okurka

Tuhle zeleninu tvoří voda až z 96 %. Ze zeleniny i ovoce mají právě okurky nejvyšší obsah vody. Dále jsou zdrojem vlákniny, vitaminu B, C, E a K, beta-karotenu nebo železa. Má blahodárné účinky nejen na naše zdraví, ale i na pokožku. Rozhodně nevyhazujte slupky, obsahují víc antioxidantů a vlákniny než dužina. Pokud je odmítáte jíst, přiložte si je jako obklad na čelo při bolestech hlavy nebo si s nimi potírejte partie, na nichž máte celulitidu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.