Tajné smlouvy s důchodci: Zaplaťte nám po smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tajné smlouvy s důchodci: Zaplaťte nám po smrti!

Nečas tvrdí, že domovy důchodců podivnými smlouvami porušují zákon.
Nečas tvrdí, že domovy důchodců podivnými smlouvami porušují zákon. (ČTK)

PRAHA – Po aktivním životě by měl následovat zasloužený odpočinek. Ne vždy tomu ale tak je. Podle serveru Aktuálně.cz požadují domovy důchodců v několika krajích po svých klientech záruku, že po své smrti uhradí částku, kterou za služby domova dluží.

Týká se to důchodců, jejichž důchod je se státním příspěvkem nižší než částka, kterou domov důchodců požaduje za své služby. Klient proto podepíše smlouvu, že domov může získat chybějící sumu po jeho smrti v dědickém řízení. Úřad ombudsmana už se proti smlouvám ohradil a apeluje na ministerstvo práce a sociálních věcí, aby problém vyřešilo. „Dělá se to tajně a ti lidé uzavírají smlouvy pod tlakem. Ministr by měl jasně říci, zda to mohou dělat, či zda dluh dorovná stát,“ řekla zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

„Jsem přesvědčen, že takové smlouvy jsou nezákonné, a tudíž neplatné. Seniorům musí zůstat 15 % jejich příjmů bez ohledu na to, zda zbytek stačí či nestačí na pokrytí nákladů spojených s jejich pobytem v sociálním zařízení,“ říká ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.