Blanka (†75) zemřela před plánovanou operací: Dcera viní nemocnici ze smrti matky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Blanka (†75) zemřela před plánovanou operací: Dcera viní nemocnici ze smrti matky!

Paní Denková ukazuje fotku své zemřelé matky Blanky (†75).
Paní Denková ukazuje fotku své zemřelé matky Blanky (†75). ( Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Nemůže se vyrovnat se smrtí maminky Blanky (†75), myslí si, že na ní mají podíl lékaři. Ivana Denková (53) popisuje, že zemřela ve Fakultní nemocnici v Plzni, kde měla podstoupit operaci kolene, a to ještě před tím, než k ní došlo. Špitál jí pak odmítl vydat matčinu zdravotní dokumentaci.

Vše začalo loni v září. Paní Blanka se nechala vyšetřit kvůli plánované operaci kolene. „Závěr byl, že je sice rizikový pacient, trpěla vysokým tlakem a cukrovkou, ale s opatrností je schopná celkové narkózy. Všechny další laboratorní hodnoty měla v pořádku,“ říká dcera Ivana. Ještě před operací, se Blance udělalo zle.

„Hned jí zacévkovali, aby si sestry ulehčily práci. Deset dní pobytu na interně cévku nevyměnily, i když se to má dělat každé tři dny. A maminka dostala zánět močových cest. Léčbu podcenili a pustili ji domů,“ tvrdí Ivana. S velkými bolestmi ledvin se Blanka do nemocnice vrátila. To už byl její stav velmi vážný, kvůli zástavě srdce jí museli oživovat a v bezvědomí převezli na ARO. Tam za 12 dní zemřela.

„Den před smrtí mi lékař řekl, že maminka má rozsáhlý zánět močových cest a selhaly jí ledviny a plíce. Že tak rozsáhlý rozvrat organismu u člověka ještě neviděl. Chtěla jsem zdravotní dokumentaci. Řekl, že na ni mám nárok a připraví mi ji. Když jsem ji pak chtěla, v nemocnici mi ji odmítli vydat,“ stěžuje si Ivana, která má za to, že v nemocnici pochybili.

Úmrtí šetřila policie
Ivana Denková se obrátila i na policii, ta případ odložila. „Paní zemřela z chorobných příčin. Nešlo o podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla policistka Hana Štefflová. Dcera ale tvrdí: „Policie se vůbec nezabývala tím, že jí neléčili zánět močových cest, který se jí rozjel při první hospitalizaci. Řešila jen příčinu úmrtí při druhém pobytu v nemocnici.“

Otazníky kolem pitvy
V listu o prohlídce zemřelého je zaškrtnuto, že není požadovaná pitva. „Před smrtí matky mi lékař řekl, že patrně během noci zemře a nemocnice nebude žádat pitvu. Řekla jsem, že s tím nesouhlasím. Proč nemocnice pitvu nechtěla? Už to je podezřelé,“ tvrdí Ivana.

Co říká nemocnice?
Aha! chtělo znát stanovisko nemocnice, ta jen uvedla, že nic říct nemůže. „FN Plzeň nemá souhlas s poskytováním informací, proto nemůžeme zodpovědět vaše dotazy,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Kdo může vidět dokumentaci?
„Pro nahlížení do dokumentace zemřelého pacienta je pak směrodatný odst. 4 v § 33 zákona o zdravotních službách (č. 372/2011 Sb.). Podle něj mají osoby blízké zemřelému, popřípadě další osoby určené pacientem, právo na informace o zdravotním stavu, a na informace o výsledku pitvy, byla-li provedena,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Zároveň doplnil, že rodinní příslušníci nemají na informace nárok automaticky. Zemřelý mohl za života vyslovit zákaz je sdělovat blízkým osobám.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.