Zapálili vzácný kostel benzinem za 180 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zapálili vzácný kostel benzinem za 180 Kč!

Včerejší mše
Včerejší mše (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Žháři Jan (18) a Richard (18), kteří zapálili vzácný dřevěný kostelík v Třinci-Gutech, skončili o víkendu ve vazbě.  Unikátní stavbu zničili pomocí šesti litrů benzinu za 180 Kč. Kdyby nebyli chyceni, chtěli ve žhářství pokračovat. 

Podle státního zástupce Pavla Šáry totiž měli mladíci vytipovaný další cíl. „Šlo o sakrální objekt,“ prozradil Šára. Celou akci pravděpodobně vymyslel Jan, který trpí vzácnou nemocí a špatně se pohybuje. „S mladistvým Richardem vzali čtyři pet lahve s benzínem a sehnali řidiče Jakuba. Ten je odvezl ke kostelíku. Zatímco Jan a Kuba seděli v autě, tak Richard vyběhl ven, rozmístil okolo kostela pet lahve a zapálil je,“ řekl Aha dobře informovaný zdroj.
Z místa činu se dvojice nechala odvézt domů a zaplatila řidiči. Ten je stíhán na svobodě. „Oba svého činu litují, ale u soudu vypovídal pouze jeden,“ podotkl státní zástupce.

Měl štěstí
Richard (18) měl štěstí. V den spáchání zločinu měl pouze 17 let a tudíž byl mladistvý. Plnoletosti ale dosáhl dva dny po činu. Proto mu hrozí jen poloviční sazba.

Konflikt na mši
Farář Kazimerz Plachta svolal do Gutů na včerejšek mši, přišlo na 300 věřících. „To co se stalo, to není tragédie. Je to veliký zásah zla a bolestná zkouška pro naši víru, naději a lásku,“ řekl Plachta.

Po mši se před novináři nepohodl se strážníkem, který jej nepustil do spáleniště zakrýt oltář. „Památkáři mě poprosili, abych zakryl oltář, který je v troskách, ale nepustí mne tam pan strážník. Plní rozkaz. Ale už nemám sílu pořád volat na vedení policie a strážníků,“ posteskl si farář.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.